7x65R jälleenlataus 1

http://www.kettunet.com/7x65r-jalleenlataus_1/

Omat 7x65R latauksien ja 7 mm luotien testailut:

 

Hornady 120 gr Hollow Point
Hornady kävi hyvin aseessani, mutta kyseessä on kuitenkin reikäpää. Toiset käyttävät näitä linnustukseen, mutta itse päädyin kokovaippaluotiin.

Sellier Bellot 140 gr FMJ
Sellier valikoitui käyttöluodiksi linnustukseen. Edullinen, ja sillä saa aseellani noin 30 mm:n ja alle kasoja viidellä laukauksella sataan metriin. Katsoin että se on minulle riittävä tarkkuus.

Sierra Match King 168 gr HPBT
Sierra voi olla tämän testin antamaa kuvaa parempi luoti omassa aseessanikin. Kun katsoo kasoja niin ne ovat pystysuunnassa. Voi johtua jäähdyttelyn puutteesta. Myös tätä reikäpäätä käytetään linnustukseen.

Berger 180 gr VLD
Odotin paljon, mutta ei käynyt hyvin omassa aseessani.

Norma 7x65R FMJ tehdaspatruuna
Kävi huonommin kuin S&B:n tehdaspatruuna

Testailua, Sierra MK 150 gr, Hornady SST 154 gr, RWS 140 gr FMJ

7x65R reseptejä netissä:

stevespages.com

Norma

Tiropratico

7 x 65R kaliiperin historiaa:

Wilhelm Brenneke esitteli 7 x 65R:n, myös 7,2 x 65R Brennekenä tunnetun laippakantapatruunan vuonna 1917 samaan aikaan urakantaisen sisarpatruunan 7 x 64 Brenneken kanssa. 7 x 65R kehitettiin lähinnä taittopiippuisten yhdistelmäaseiden, haulikkorihlojen, drillinkien ja vierlinkien luotipatruunaksi, jossa käytössä se on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin saakka.

7 x 65R on ballistisesti hyvin lähellä 7 x 64 Brennekeä ja .280 Remingtonia. Poikkeuksena on edellisiä pienempi maksimipesäpaine, joka on laippakantaiselle 7 x 65R:lle 380 MPa. Tästä syystä lataustaulukoiden maksimipanoksia kannattaa lähestyä painemerkkejä huolella seuraten, jottei arvokasta yhdistelmäasetta ammuttaisi turhaan sulultaan väljäksi.

Tehdaspatruunoita lataavat ainakin RWS, Sellier & Bellot, Hirtenberger, Sako ja Norma. Edesmenneet Valmet ja Tikkakoski valmistivat aikanaan 7 x 65R-kaliiperisia haulikkorihloja, Valmet myös 412-luotipiippupareja.

Lähde: Esa Paananen, Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus

7 x 65R-kaliiperin pienoinen ongelma on tehdasvalmisteisten kokovaippapatruunoiden heikko valikoima. Tehdasvalmisteista kv-patruunaa kaliiperiin valmistaa Sellier & Bellot. Tämä patruuna ei kuitenkaan kovin vakuuttanut sitä testattuani. Lisäksi vuonna 2005 Norma toi uutuutena ko kaliiperiin tehdasvalmisteisen kokovaippapatruunan. Koska metsästysharrastukseni painottuu enimmäkseen kanalintujen metsästykseen, niin tämä kv-patruunoiden puute pakotti hankkimaan jälleenlatausvälineet ja etsimään omaan aseeseen mieleistä lintupatruunaa.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.