Käsintehdyt kalvottomat vaelluskengät – Jörnkängan

Minulla on ollut kolmet ”laadukkaat” Gore-Tex vaelluskengät. Kaikkien kenkien kalvot ovat menneet rikki neljässä vuodessa. Ensimmäiset olivat Meindl Army Prot jotka kestivät neljä vuotta. Sen jälkeen vesi alkoi tulla sisään ja lopulta kengistä irtosi pohjatkin. Seuraava kenkähankinta oli Chevalierit, jotka olivat surkeuden huipentuma. Kolmantena vuonna kalvot olivat rikki ja nauhakoukut irtosivat. Annoin palautetta maahantuojalle, mutta tämän suhtautuminen asiaan oli todella tympeää ja välinpitämätöntä. Kolmannet kengät olivat testeissäkin erittäin hyvät arvosanat saaneet Hanwagit. Neljäntenä vuotena näidenkin kalvot olivat rikki.

Lundhagsin kutistunut kanta.

Gore-Tex nahkaisten vaelluskenkien hoito-ohjeessa kengät neuvotaan vahaamaan ja lisäksi kyllästämään vettä hylkivällä suihkeella. Eli jo pintanahka tulee kyllästää vettä pitäväksi. Tämä onkin suotavaa, sillä mikäli kengät imee vettä niin niistä tulee tavattoman painavat, vaikka kalvot olisivatkin ehjät pitäen jalat kuivina. Itse aloin miettimään kalvojen tarpeellisuutta, jos kengät pitää kuitenkin käsitellä pinnoiltaan vedenpitäviksi. Lisäksi on aika turhauttavaa jos kalliit kengät menee joka 3. tai 4. vuosi. Niinpä aloin katselemaan kalvottomia metsästyskenkiä. Ensimmäisenä mieleen tuli Lundhagsit, joita monet ovat kehuneetkin. Juteltiin asiasta työkaverin kanssa ja hän oli perehtynyt asiaan kyllästyttyään Gore-Tex kenkiin. Hän olikin ostanut Lundhagsin korkeavartiset kalvottomat metsästyskengät. Ongelmana noissa kengissä oli se, että kenkäosan kumi oli jostain syystä kutistunut ja kengistä oli tullut liian pienet. Kenkien kantapää oli kengissä mennyt sisäänpäin lommolle. Lisäksi Lundhags on siirtänyt tuotantoaan Portugaliin, mikä ei varmaankaan ainakaan paranna laatua. Tosin Lundhagsin asiakaspalvelua kehutaan hyväksi, joten kengät saanee korjautettua valmistajalla.

Kaveri harmitteli kun oli ehtinyt ostamaan nuo Lundhagsit ennenkuin oli löytänyt ruotsalaisilla keskustelupalstoilla erittäin paljon kehutut Jörnkängan vaelluskengät. Palstoilta ei löydy juurikaan negatiivisia kommentteja ja näitä pidetään Lundhagseja laadukkaampina. Kengät ovat hyvin pienen jalkinevalmistajan käsityönä valmistamat korkeavartiset ja kalvottomat vaelluskengät.  Valmistaja on todella erikoinen; heillä ei ole nettisivuja, ei Facebook-sivuja… ainostaan puhelinnumero. Myös Ruotsin puolustusvoimat ovat ostaneet näitä kenkiä. Tällaisina vuosina yksityiset asiakkaat ovat joutuneet jonottamaan kenkiä jopa vuoden. Valmistaja ei ole halunnut laajentaa tuotantoa pitääkseen laadun erinomaisen hyvänä.

https://www.di.se/artiklar/2011/1/12/hans-kunder-har-tur-om-de-far-en-kanga/

http://blogg.notabene.se/?p=386

Päätettiin tilata kyseiset kengät, ja meitä oli loppujen lopuksi kolme tilaajaa. Kengät tilattiin Ruotsista Tegsnäs Skidan liikkeestä, jossa hinta oli edullisin mitä netistä löydettiin. Mikäli kokoja ei olisi löytynyt varastosta, niin toimitus olisi ollut seuraavana keväänä. Mutta kaikkien onneksi kaikkien kolmen koot löytyivät. Minkäänlaista paljousalennusta ei herunut, ainoastaan postimaksuissa tuli säästöä kun kaikki kengät tulivat samassa lähetyksessä. Hinta a oli 10/17 3000 kruunua, mikä valuuttalaskurin mukaan tekee noin 306 €. Myyjä kertoi hintojen vielä nousevan seuraavassa kuussa (11/17).

Valmistaja tekee kengistä kolmea eri mallia; Jörnkänga original, Jörnkänga M96 ja Jörnkänga antifrys. Original-mallissa kengän kärjessä on nipukka ylöspäin, M96 perinteinen korkeavartinen vaelluskenkä ja antifrys-talvimallissa kengässä on irtohuopa. Eri mallit on esitelty esimerkiksi Allmogejaktin sivuilla. Minä otin M96-mallin ja kaverit valitsivat nuo talviversiot.

Kengissä ei ole mitään ylimääräistä. Kumiosan sisäpinnalle on liimattu ohut nahka, iltissä on kevyt pehmuste ja akillesjänteen kohdalla on pieni pehmuste. M96-mallissa myös varren suussa on pehmuste. Muuten varsi on yksinkertasta nahkaa. Kengät ovat suhteellisen kevyet, yksi kenkä koossa 265 (42) painaa 760 g. Vanhat Hanwagin kengät painavat lähes kilon per kenkä. Antura on Skywalk. Allmogejaktin sivujen mukaan kenkää saa myös Vibram-anturalla. Liikkeen Facebook-sivuilla on selitetty, että Skywalk on korolla oleva hieman kovempi antura. Vibram-antura on tasainen ja hieman pehmeämpi. Ja kengät saa myös kunnostettua valmistajalla, mikäli pohjat kuluu loppuun tai kumiseososa repeää.

Skywalk antura

Kengät vaikuttavat erittäin hyvin valmistetuilta ja laadukkailta. Tuntuvat jalkaan kevyiltä ja napakoilta. Ennen käyttöönottoa kengät pitää ensin kostuttaa ja rasvata. Näin rasva imeytyy paremmin nahkaan. Rasvaksi valitsin Trappernin nahkarasvan, joka sisältää karhun ja mäyrän rasvaa, minkkiöljyä ja kuusenhavuöljyä. Kuusiöljy antaa rasvalle mukavan metsän tuoksun. Rasvaa jälleenmyy Suomessa Bertil Stormblad Maalahdesta (http://www.malax.org/rovhagens/produkter.html). Tuotteita voi tilata häneltä sähköpostilla ja osoite löytyy linkin sivuilta. Häneltä saa myös mm. erilaisia loukkuja.

Varsien kastelua tunti pari. Kengät annetaan kuivua puolikuiviksi ja rasvataan huolellisesti.

Trappernin rasva on helposti levittyvää ja hyvin imeytyvää. 

Kolmen rasvauskerran jälkeen.

Tarina jatkuu kunhan saan kengät rasvattua käyttökuntoon ja hieman käyttökokemuksia…

 

3 kommenttia

  • Lauri on 6.11.2017 at 15.59
  • Vastaa

  Hienoa, että blogi on lähtenyt taas pyörimään. Kiinnostava tuttavuus myös nämä kalvottomat kengät. Varmasti pohdinnan paikka itsellekin sitten kun nykyiset Meindelit päättävät lahota (6 vuotta pysyneet toistaiseksi tiiviinä, kerta/pari vuodessa vahaamalla).

  • Teemu on 1.5.2018 at 21.18
  • Vastaa

  Oletko ollut tyytyväinen näihin kenkiin?

  1. Viime syksynä talvi yllätti ja kengät jäi testaamatta. Nyt kun lumet sulaneet niin pitääkin kaivaa ne esille ja aloittaa käytännön testit. Niistä lisää sitten tässä artikkelissa.

Vastaa

Your email address will not be published.