Kalakukko

https://www.kettunet.com/kalakukko/

Kalakukkoreseptejä lienee niin paljon kuin tekijöitäkin, ja kaikilla on se ”mualiman paras” kalakukko. Kun äitini oli aikoinaan tullut Lapin perukoilta Savon muahan, häneltä meni kymmenen vuotta kalakukon syömisen opetteluun ja toiset kymmenen vuotta tekemisen opetteluun. Nyt hänellä on kaiken kaikkiaan 55 vuoden kokemus kukoista. Tässä hänen ohjeensa siis yhdestä ”mualiman parhaasta” kalakukosta. Vakuutan, että näiden ohjeiden avulla saat valmistettua todella herkullisen ja suussa sulavan kalakukon. Artikkelin lopussa ohje myös videon muodossa.

Tästä voit ladata ohjeen omalle koneellesi: Kalakukko

Taikina:

  • 3 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voisulaa

Mittaa kulhoon vesi ja suola. Lisää jauhoja puulastalla sekoittaen. Kun taikina paksunee, ala vaivaamaan käsin kaikki jauhot ja voisula lisäten. Vaivaa taikina hyvin ja tasaiseksi ja anna sen levätä hetki.

Kukko_2_edited-1

 

Täyte:

  • 300-350 g tuoretta sian kylkeä
  • 750 g hyvin perattuja pieniä ahvenia
  • suolaa

 

Muotoile taikikasta läpimitaltaan 35 cm pyöreä levy, joka on reunoiltaan ohuempi. Lado kerros ahvenia kuvan mukaisesti sisäkkäin kolmeen riviin. Ylä- ja alarivin kalojen pääpuolet ulospäin. Lisää ahventen päälle suolaa. Lado kalojen päälle kerros sian kylkeä ja ripottele päälle suolaa. Tee näitä kerroksia kolme kalaa ja kolme lihaa.

Kukko_4_edited-1

Kukko_6_edited-1

Kukko_7_edited-1

Taita taikinan toinen reuna kalojen yli. Kostuta reuna vedellä ja käännä toinen reuna kostutetun taikinan päälle. Ota päätyjen reunoista palat pois, kostuta taikina ja taita päädyt umpeen. Jauhota kukko ympäriinsä ruisjauholla ja tee kukon päälle pieni höyryreikä.

Kukko_9_edited-1

Paista kukkoa 45 min 250 asteisessa uunissa.

Voitele kukko voilla ja paikkaa säästetyllä taikinalla mahdolliset repeämät. Laita kukon päälle pari siivua sian kamaraa.

Kääri kukko leivinpaperiin ja folioon. Tässä voi käyttää lisäksi kiuaspusseja. Pusseja voi käyttää useamman kerran.

Paista 6 tuntia 120 asteisessa uunissa.

Perinteisesti kukko avataan leikkaamalla päältä pyöreä aukko ja lusikoimalla täyte lautaselle. Kuorta otetaan sitten lisää avartamalla aukkoa. Itse tykkään leikata kukon siivuiksi. Näin tulee aina sopivasti kuorta ja täytettä. Lämpimän siivun päälle vähän voita ja se on siinä!

Kukko_14_edited-1

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.