Ahvenrisotto

https://www.kettunet.com/ahvenrisotto/

Vai olisiko tämä paremminkin tilli-sitruunarisotto ja paistettua ahventa… Oli miten oli, niin ainakin tämä on todella herkullista jota suosittelen testaamaan. Mulla jäi syksyllä jigistelyn tuloksena jokunen ahvenfile, ja mietin mitä niistä voisi tehdä tai miten niitä voisi tarjota. Aivan extempore arvelin kokeilla risottoa, joka olisi maustettu kalalle sopivaksi, ja lisätä tämän päälle simppelisti maustetut ja pannulla paistetut kalafileet.

Risottoon valikoituivat yleisesti kalalle sopivat maut tilli ja sitruuna, ja kalan pintaan suola ja ripaus mustapippuria.

Yhdistelmä osoittautui omaan makuun aivan fantastiseksi. Kun risoton riisin, sipulin, viinin, parmesanin, tillin ja sitruunan maut saa balanssiin niin jo pelkästään risotto on herkullista, mutta kun siihen lisätään makupalettiin täydellisesti sopiva paistetun ahvenen maku, niin makujen sinfonia on aivan huippu! Enkä oikein usko että tähän sopii niin hyvin mikään muu kala. Kun viimein sain uudelleen ahventa ja pääsin tarjoamaan yhdistelmää vaimolleni, niin myös hän oli aivan haltioissaan. Hän sanoikin, että ei ikinä uskoisi että noin vaatimattoman näköinen annos voi olla noin herkullinen! Facen kokkiryhmässä joku myös mainitsi, että Italiassa oli eräässä ravintolassa heille kysyttäessä suositeltu risottoa paistetuilla ahvenilla. Oli ollut Comojärven alueen perinneruokaa ja erinomaisen hyvää. 

Mutta asiaan:

Tilli-sitruunarisotto, neljälle:
 • 2 sipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • Oliiviöljyä
 • 3 ½ dl risottoriisiä (esim. arborio)
 • 2-3 dl kuivaa valkoviiniä
 • Noin 1 1/2 litra kuuma kasvislientä
 • Tuoretta tilliä, noin puolikas tilliruukku hakkeloituna
 • Vajaan puolikkaan sitruunan mehu
 • Mustapippuria
 • Voita
 • Parmesanjuustoa raastettuna
 
Kuullota silputut sipulit öljyssä. Lisää riisi ja kuullota vielä hetki. Lisää valkkari. Kun neste alkaa olla imeytynyt, ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoitellen. Levy miedohkolla lämmöllä. Lisää tilli ja jatka liemen lisäilyä ja sekoittelua noin 20 min, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää. Maistele välillä, kun riisin kuiva karkeus katoaa, mutta riisi on vielä napakkaa niin se on siinä. Lisää sitruunan mehu ja mustappuri, sekoita ja maistele. Ole tarkkana, ettei risotosta tule liian sitruunaista. Jossakin kokkiohjelmassa oli neuvottu, että sitruunan lisäys aina lopussa, ettei se kitkeröidy. Lisää kunnon nokare voita ja kourallinen parmesanraastetta. Lisää vielä tarvittaessa lientä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Aineksista tulee yleensä suolaa jo riittävästi. Myös ripauksen mustapippuria voi lisätä. Risoton rakenne tulee olla kostea ja valuva siten, että annos valuu tasaiseksi. Tarjoile heti, silloin se on parhaimmillaan. Jäähtyessään se alkaa jämähtämään ja juoksevuus katoamaan, eli älä anna annosten odottaa.
 
Ahvenfileet:
Mausta ruodottomat ja nahattomat ahvenfileet suolalla ja mustapippurilla. Paista nopeasti pannulla kypsiksi ja lisää kypsät fileet annoksen päälle. 2-4 filettä per annos riippuen fileiden koosta . Ahvenen fileoinnista nahattomaksi löytyy videoita Youtubesta, esim: https://www.youtube.com/watch?v=nSfBSA1-R4c

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.