Ase Saksasta

https://www.kettunet.com/ase-saksasta/

Markkinat

Saksan markkinoilla on drillinkejä huomattavasti enemmän kuin Suomen markkinoilla. Hintatasoa voi tarkastella  saksalaisten aseliikkeiden sivuilta, joita löytyy ”Linkit”-sivulta. Oman aseeni ostin yksityiseltä henkilöltä, jonka myynti-ilmoituksen huomasin netin myyntipalstalla.

Sauer 3000 vuosimallia -69

Saksasta voi myös tehdä todellisia löytöjä, sillä vanhakin ase voi olla erittäin hienossa kunnossa. Tämä johtuu siitä, että siellä harrastetaan hyvin paljon kyttäysmetsästystä, jolloin ase ei kulu läheskään siinä määrin kuin metsässä kulkiessa; ase kannetaan suojuksessa jahtilavalle ja laitetaan takaisin suojukseen ennen lavalta poistumista. Esimerkkinä oheisessa kuvassa kaverini hankkima kuin uusi drillinki, JP. Sauer & Sohn vuodelta 1969. Toki niin Saksasta kuin muualtakin löytyy myös niitä ei toivottuja tapauksia. Erään drillingin tarinan voit lukea täältä.

 

Markkinoilla olevat drillingit ovat pääsääntöisesti 16- kaliiperisia. 12- kaliiperisia on huomattavasti vähemmän, mutta niitäkin löytyy. Luotikaliipereista yleisimpiä ovat 7x65R ja 7x57R. Hyvin usein aseeseen kuuluu lisäksi .22 kaliiperin sisäpiippu (ilmoituksissa Einstecklauf tai EL).

Yleensä saksalaisissa drillingeissä on lisäksi valmiina laadukas kiikari hyvillä pikajaloilla. Ase kannattaakin ehdottomasti hankkia valmiina pakettina, jossa on sekä kiikari että pikajalat mukana. Sillä on huomioitava, että jälkiasennuksena esimerkiksi hakajalat tulevat maksamaan lähes tuhat euroa. Lisäksi laatukiikarin hinta on mallista ja koosta riippuen 600-2000 euroa.

Mainittakoon vielä, että edullisia drillinkejä löytyy myös Ruotsin markkinoilta, mutta niihin on harvemmin asennettu laatukiikaria laatujaloin.

TietoTori”-osiossa on kolmiosainen artikkeli ”Drillingin ostajan opas”, josta löydät hieman ”kättä pidempää” drillingin valintaan.

Dokumentit

Saksasta asetta hankittaessa tarvitaan ainoastaan normaali aseen hankintalupa (68 € 23.10.2009), sekä Suomen viranomaisen ennakkosuostumus aseen maahantuonnista (19 €, 23.10.2009). Dokumentit lähetin alkuperäisinä myyjälle, joka sai näitä dokumentteja vastaan luvan aseen maastavientiin. Nykyään myyjälle lähetetään ainoastaan ennakkosuostumus.

Vuonna 2004 lupa maastavientiin oli yksityismyyjälle Saksassa maksuton, yrityksiltä menee pieni 20-30 €:n maksu. Itse lähetin vielä kopion passistani, joka edesauttoi papereiden käsittelyä Saksassa.

Oman aseeni toi Suomeen tuttava, joka joutui lähettämään myös kopion passistaan ja metsästyskortista tai EU-asepassista. Saksan viranomaiset merkitsivät hänet sitten papereihin aseen kuljettajaksi.

Suomessa ase käydään esittämässä poliisiviranomaiselle lupien mukana seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Tarvittavat lomakkeet Ase1 ja Ase 12 löytyvät poliisin sivuilta.

Huom! Nykyään toiseen maahan lähetetään pelkkä ennakkosuostumus. Tässä lainaus eräästä palautteesta:

”Homma päättyi siihen, että eilen hain postista drillingin, joka oli ehdottomasti positiivinen yllätys odotuksiin nähden, eli myyjät eivät kyllä turhaan kehu sielläpäin aseiden kuntoa. Kokemukseni oli se, että pikkupaikkakuntien viranomaisilla ei ole tosiaankaan tietoa asiasta riittävästi. Kun taas soitin Tampereen poliisille, missä aselupa-asioille on oma palvelunumerokin, oli asia todella hyvin hallussa. Eli minun tapauksessa, saksaan piti lähettää ainoastaan maahantuontilupa, suomalaista ostolupaa ei kuulunut lähettää ollenkaan, koska sitä tarvitaan, jos ase sattuu jäämään tulliin. Poliisin mukaan aseen kuuluisi nimenomaan jäädä tulliin ja sen saa sieltä ostolupaa vastaan hakea, mutta poliisi sanoi jo Tampereellakin, että todennäköisesti tulli ei pidätä EU:n sisältä tulevaa lähetystä, koska ei tule kuitenkaan saamaan siitä mitään tullimaksua, eli yksinkertaisesti eivät viitsi ottaa itselleen ylimääräistä työtä, vaikka ohjeet toista sanovatkin.”

Kuljetus

Suurimmaksi ongelmaksi aseen hankinnassa muodostui sen kuljetus Suomeen, varsinkin kun omassa tapauksessani sekä myyjä että ostaja olivat yksityishenkilöitä. Mikään kansainvälinen kuljetusfirma ei suostunut kuljettamaan asetta juuri tästä syystä.

Myöskään postitus ei onnistunut. Myyjä selvitti asian Saksan postista ja vastaus oli, ettei aseita saa lähettää kansainvälisesti postitse. Tiettävästi Saksasta on kuitenkin lähetetty aseita postissa. Ongelmia voi tulla, mikäli paketille tapahtuu matkalla jotakin. Näin ollen myyjä ei suostunut lähettämään asetta tällä menetelmällä. Halpalentoyhtiö  Ryanair ei suostu nettisivujensa mukaan kuljettamaan aseita lainkaan. Ongelmat olivat hieman yllättäviä sillä kaikki tarvittavat luvat oli jo hankittu.

Yksi toimiva vaihtoehto olisi ollut Finnairin lentorahti. Kustannukset olisivat olleet noin 100 € Frankfurtista Helsinkiin. Toisena vaihtoehtona olisi ollut että olisin itse noutanut aseen. Tällöin olisin voinut kokeilla sitä ennen ostopäätöstä.

Minun tapauksessani kuitenkin tuttavani kävi Saksassa ja toi aseen mukanaan.

Koska kyseessä on EU-maiden välinen tavaraliikenne niin tullimaksuja ei mene.

Aseen lähettäminen sujuu huomattavasti helpommin jos myyjänä on aseliike. Tällöin ase tulee yleensä kuljetusliikkeen välityksellä vakuutettuna pakettina. Huomioitavaa myös on, että aseen toimitus kestää papereiden selvittelyn jälkeen 1-3 viikkoa. Kun odottavan aika on pitkä, niin se vaatii hieman kärsivällisyyttä.

4 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Mikko on 26.6.2017 at 16.37
  • Vastaa

  Hei,
  tiedätkö mikä firma kuljettaa aseen Suomesta saksaan?
  Olen myymässä haulikkoni Saksaan ja nyt kun olen tutkinut asiaa niin ei meinaa löytyä firmaa joka aseen kuljettaisi.

  Olen ymmärtänyt että ostaja ei saa hakea täältä vaikka hänellä olisi kotimaansa tuontilupa ja Suomesta hankkimis- ja siirtolupa koska hänellä on oikeus hallussapitoon vasta tullin takana ja se on sitten kun laukku on annettu Finnairille.

  1. En osaa tähän kyllä vastata. Ei ole tullut vastaan aiemmin.

   PKe

  • Jussi on 3.4.2020 at 15.46
  • Vastaa

  Pitääkö lähettää alkuperäinen vai kopio ennakkosuostumuksesta itse olen ymmärtänyt että kopio lähetetään postitse?

  1. En osaa sanoa mikä on nykyisin käytäntö.

   PKe

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.