Burrel Edge Pro

https://www.kettunet.com/burrel-edge-pro/

Syksyllä 2016 Retkitukku julkaisi Suomen riistakameramarkkinoille maahantuomansa Burrelin kaksi uutta mallia, mallit Edge ja Edge Pro. Ero mallien välillä on se, että Pro-malli lähettää 3G-tuen ansiosta kuvat nopeammin sekä myös videoita. Luonnollisesti Pro-malli vaatii siten 3G-liittymän. Muuten mallit vastaavat ominaisuuksiltaan suurinpiirtein toisiaan. Näyttäisi olevan selvää, että videot tulevat olemaan voimakkaasti kasvava trendi riistakamerakuvauksessa ja videoiden lähetys vahva myyntivaltti riistakameramarkkinoilla.burrel_10

Vanhempiin malleihin nähden kameran kuvausyksikkö ja optiikka on uusittu, joten kameralle luvataan entistä parempaa niin päivä- kuin yökuvien ja videoiden laatua. Lähetettävän kuvan kooksi voi valita vaatimattoman 640x480px,  jo mukavan kokoisen 1200x960px tai kameran ottaman alkuperäisen asetuksissa säädetyn kuvakoon (vain pro-mallissa).

Kamera tallentaa kuvien alareunaan kuvaleiman, jossa näkyy Burrelin logo, kuinka kuva on otettu (T= time lapse, M=liiketunnistin, S=pyydetty kuva, E=manuaalinen), aikaleima, kuu, lämpötila ja paristojen varaustila.

Pro-malli lähettää joko 5 tai 10 sekunnin mittaisia videoita. Lähetettävän videon maksimikoko on kuitenkin rajattu 10 MB:n kokoiseksi. Mikäli alkuperäinen videon koko on yli tuon 10 MB, kamera muuttaa videon tarkkuutta siten, ettei maksimiraja ylity. Jos kamera siirtyy 2G-verkkoon, kamera ei lähetä videoita vaan ainoastaan kuvia. Videon pituus on säädettävissä 30 sekuntiin asti. Videon laatu on parhaimmillaan 1080p, 30 fps ja myös äänet tallentuvat videoihin. Tämän pitäisi tuottaa sulavaa HD-laatuista videokuvaa. Testailtuani tuota videon lähetystä, niin huomasin että mikäli kamera on asetettu pelkälle videokuvaukselle ja asetus on yli 10 s, niin kamera muuttaa itse asetuksiin 10 sekuntia ja vaatimattomamman resoluution. Se ei juurikaan haittaisi mikäli kamera pudottaisi vain lähetettävän videon laatua, mutta kamera tuntuu pudottavan myös muistikortille tallennettavan videon laatua. Eli jos lähetykseen valitsee videon, kameralla ei voi kuvata yli 10 sekuntia kestäviä videoita. Jos asetus on kuva+video, niin kamera lähettää kuvan ja kuvaa asetusten mukaisen videon sitä lähettämättä. Ohjelmistossa on nähtävästi vielä bugi tässä asetuksessa, sillä kuva+video-moodissa kuvapurskeen kuvien määrää ei päässyt muuttamaan, vaan se oli 5 kuvaa.

Kamerassa on monipuoliset ajastustoiminnot viikkokelloineen. Ajastustoiminto voi olla kätevä esim. talvisaikaan ruokinnalla, mikäli pikkulinnut härnäävät paljon kameraa päiväsaikaan. Ajastimen avulla kameran voi kytkeä pois toiminnasta keskipäivän ajaksi, ja taas päälle illaksi jolloin on oletettavaa että varsinainen riista on liikkeellä. ”Time lapse”- toiminnolla kamera ottaa kuvia automaattisesti tietyin väliajoin. Toiminnon avulla voi tarkkailla esim. laajempaa peltoaukiota, jossa eläimet eivät välttämättä aina tule kameran liiketunnistimen piiriin.

Edge-mallit ovat etäohjattavia, joten niille voi lähettää erilaisia tekstiviestikomentoja ja muuttaa kameran asetuksia varsin kattavasti. Android-puhelimiin on saatavilla myös Burrelin oma kameran ohjaussovellus.

Kameran laukaisuaikaa on lyhennetty 0,6 sekuntiin, mikä on näillä kameroilla hyvää tasoa. Kameralle luvataan kuvakulmaksi 62 astetta, mutta todellisuudessa se vaikuttaisi olevan noin 42 astetta. Pienen testin perusteella liiketunnistimen toimintakulma vaikuttaisi olevan noin 50 astetta.

AA-paristoja kameraan menee kuten vanhemmissakin malleissa 12 kpl. Maahantuoja suosittelee kuitenkin ulkoisen 6 V virtalähteen käyttöä, mikä on ymmärrettävää sillä suurien tiedostojen käsittely ja lähetys syö varmasti paristoja.

Kameran sisuskaluihin on tehty siis merkittäviä uudistuksia, mutta ulkoisesti kamera on verrattavissa vanhempiin malleihin. Kamerassa on edelleen 2″ näyttö takana kuoren sisällä. Kameran kohdistamista helpottaisi jos näyttö olisi etupuolella. Myös ulkoisen virtajohdon paikka on ennallaan, eli virtajohdon aukko on avattavassa kannessa. Tämän vuoksi virtajohto on aina poistettava kantta avattaessa. Näihin toivoisi parannuksia tulevissa uutuuksissa. Kameran etukansi on mattapintainen maalattua pikselimössöä, eikä juurikaan heijastele valoa. Salama-alueen heijastava pinta on naamioitu ristikolla, jonka voi myös halutessaan irrottaa.

Käynnistettäessä kamera löysi DNA:n verkon 20 sekunnissa. Sensegram-palveluun lähetetty 5 MB kuva tuli perille DNA:n verkossa myös 20 sekunnissa. Esimerkkikuvien 5MBN päiväkuvan kamera pakkasi noin 900 kt:n kokoiseksi ja yökuvan hieman pienemmäksi 550 kt:n kokoiseksi. Kamerassa on riistakameroissa yleisesti käytetty 5 Mpx kenno. Eli tuota resoluutiota suuremmat kuvakoot kamera tekee laskennallisesti interpoloimalla.

Käyttöohjevihkosesta oli tehty kiitettävän selkeä.

Vanhahtavasta konstruktiosta ja pienistä ohjelmiston puutteista huolimatta parin testikuvan perusteella kuvanlaatu vaikuttaisi olevan riistakameroista puhuttaessa erinomaisen hyvää tasoa. Alhaalta löytyy pari testikuvaa maastosta, ja lisää tulee kunhan riistaeläimet eksyvät kameran eteen. Ja tietysti myös näytevideoita on luvassa.

 

burrel

Myyntipakkaus sisältää itse kameran lisäksi käyttöohjeen, taittuvan antennin, USB-johdon ja kiinnityshihnan.

 

Käyttöpainikkeet ovat tutuilla vanhoilla paikoillaan.

 

Sim-kortin ja muistikortin paikat löytyvät laitteen sivusta.

 

Virtajohdon läpivienti on ikävästi avattavassa kannessa. Pohjasta löytyy paikka kamerajalustalle.

 

Laitteen takaosassa on pienehkö 2″ näyttö. Näyttö on tosin riittävän selkeä kuten myös valikot.

 

burrel_9

Kiiltelevä salama-aukko on naamioitu irroitettavalla ristikolla. Ristikkoon saattaa talvella kerääntyä helposti lunta.

 

tarkennus_1

Tarkenustesti 5 MB asetuksella, täysikokoinen croppi kuvaa klikkaamalla. Lyhin tarkennusetäisyys on metrin luokkaa.

 

BURREL BY SPROMISE

Kuva on otettu tasan metrin päästä mittatikusta. Mitassa on näkyvissä 77,5 cm. Jos kuvakulma puolitetaan, saadaan kaksi suorakulmaista kolmiota, joiden vastainen kateetti on puolet mittatikusta, eli 38,75 cm. Viereinen kateetti oli siis tasan 100 cm. Tällöin puolikuvakulmaa on tan-1(38,75/ 100), eli kuvakulman puolikas on 21,2 astetta ja koko kuvakulma silloin 42,4 astetta.

 

Kamerasta saa talletettua muistikortille asetusohjelman, joka näkyy muistikortin hakemistossa nimellä ”WIRELESS.EXE”.

 

Asetusohjelmassa on suhteellisen helppoa tehdä tarvittavat asetukset. Vielä helpompaa asetusten teko on jos käyttää Sensegram-palvelua.

 

Sensegram-palvelussa ohjelmisto hoitaa asetusten tekemisen käyttäjän puolesta.

 

BURREL BY SPROMISE

Päiväkuvan laatu on hyvää tasoa, vaikka tässä on kyseessä pilvinen ja aika pimeä päivä. Puiden rajat ovat selvät ja puiden pintakuviot erottuvat selkeästi. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota takana taustalla olevan kuusen oksistoon. Yleensä ne ovat erittäin haastavia riistakameroille ja oksisto ”suttaantuu”. Burrelin päiväkuvassa havun oksat erottuvat kohtuullisen selkeästi myös täysikokoisessa kuvassa, vaikka silloin kuvavirheet alkavatkin tulla esiin. Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi.

 

BURREL BY SPROMISE

Yökuvakin saa kohtuullisen hyvän arvosanan. Musta toistuu mustana eikä niillä alueilla juurikaan häiritsevää kohinaa. Salaman voimakkuus vaikuttaisi olevan hyvä ja myös horisontaalisesti kattava. Heinikossa ja oksistoissa esiintyy kohinaa, mikä tulee selkeästi esiin kun kuva suurennetaan täysikokoiseksi.

Eläin näkyy selkeänä ja oksisto piirtyy terävänä.

 

 

Burrelin yövideo on laadultaan hyvää tasoa.

 

 

Burrel tuottaa erittäin laadukasta päivävideota:

 

Yövideota:

Lisää esimerkkikuvia tulossa… Tykkää Kettunetin Facebook-sivusta, niin pysyt ajan tasalla! Laittelen sinne infoa kun olen saanut uusia kuvia/ videoita.

6 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

 1. Kiitokset katsauksesta!

  Olen mielenkiinnolla odotellut millaiseksi tuo uusi Burrel osoittautuu. Jos videot on riistakameralta tärkeitä, niin varma valinta näyttää edelleen olevan Uovisionin UM785 -malli. En ole omallani kuvannut muuten ensimmäistäkään kuvaa, vain pelkästään videota. =D Toki noita Burrelin sudenkuoppia voi ehkä korjata jälkikäteen softapäivityksellä.

  UM785:sessa 5 sek sähköposti video oli n. 10MB kun resoluutiona on HD 1080P ja 10 sek videossa samalla resoluutiolla n. 20MB.
  Burrelissa kun tuo 10MB raja ylittyy 1080P + 10sek asetuksella, niin putoaako videon resoluutio siis 720P laatuiseksi, jotta pysytään alle 10MB:ssä?

  Toiminnasta vielä… Eli kamera kuvaa 10sek videon, lähettää sen ja kuvaa uuden 10sek videon? Ei ole mahdollista säätää asetuksia niin, että kamera kuvaa pidemmän pätkän ja sitten vasta lähettää? Verrokkina UM785:sen vaikka 40sek asetus, jolloin kuvataan ensin se 10sek sähköpostiin lähetettävä video ja heti sen perään vielä 30sek, ja vasta sitten lähetetään tuo 10sek video sähköpostiin. Se videon lähetys kuitenkin ottaa jonkun aikaa, niin mietin kuinka pätkittäistä videokuvaa kameralta on lopulta saatavissa. Noita UM785:sen videoita on ollut niin kiva yhdistellä pidemmäksi pätkäksi…

  -Janne

  1. Ei, 10 sekunnin mittainen video on pisin mahdollinen jos video on lähetyksessä. Burreliltahan on aiempiin malleihin tullut softapäivityksiä, joten toivotaan että tuohon tulee korjaus. En jaksa muistaa mihin resoluutioon kamera pudotti laadun, eikä ole enää tallessakaan noita esimerkkivideoita että voisi tarkistaa asian. Ei tullut testattua että pudottaako kamera jo 5 s mittaisen videon laatua. Ja tosiaan laadun tiputus ei kohdistu vain lähetettyyn videoon, vaan lähetyksen jälkeen kun menee asetuksiin niin videon asetuksissa näkyy resoluution pudotus. Mutta varsinkin tuo päiväkuvan laatu vaikuttaisin oikein hyvältä. Mielenkiintoista nähdä aikanaan myös videoiden laatu. Tällä hetkellä minulla on kamera maastossa, mutta alueella alkaneen hirvijahdin vuoksi kuvat nuolukiveltä ovat vähentyneet.

 2. Hyvä artikkeli.
  Itse en saanut perille edes 5sekunnin 1080p videota. Vain sähköpostiin tuli vain että videoleike ylitti 10mb ja koko on muutettu WVGA resoluutioon, joka on todella vaatimaton 800×480px.
  Perille tuli vain 720p 5sekuntia. 10sekunnilla sekin ylitti 10mb.
  Minulla Kuva+Video asennossa kuva burst oli 3kuvaa, jota ei voi muuttaa.
  Muutoin kamera tuottaa hyvää kuvaa ja videota. Ja ero aiempiin malleihin on huomattavissa.

  Toivotaan että uudempi ohjelmisto olisi parempi. Kun sellainen julkaistaan.

  -seppo

 3. Burrel-kameroiden päivitykset: http://www.retkitukku.fi/riistakameran-asennus-ja-kayttoohjeet

  • Ripa on 20.5.2017 at 10.35
  • Vastaa

  Pitääkö asetuksista erikseen napata joku asetus päälle kun yö video kuva ei näy nytten

  1. Yövideo pitäisi toimia kyllä automaattisesti ilman mitään erillisiä asetuksia. Jos kuva ei näy, niin kamerassa lienee joku vika. Kannattaa kysellä myyjältä tai maahantuojalta.

   PKe

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.