Parasta kannettavuutta – Eberlestock X1E2 asereppu

https://www.kettunet.com/eberlestock-x1e2-asereppu/

Itselleni aserepun hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun hirvijahtialueemme on lähes tietön alue jossa joutuu liikkumaan jalan kohtuullisen pitkiäkin matkoja. Ja kuten tällä hirvialueella, myös eräällä linnustusalueellamme joutuu välillä kulkemaan vieraiden maiden poikki, jossa ase tulee pitää suojuksessa. Näistä syistä johtuen päätin hankkia repun aseenkantojärjestelmällä, jossa hoituisi helposti nämä molemmat asiat; niin aseen kanto kuin aseen pitäminen suojuksessa.

Kivelä Outdoorin maahantuomat Eberlestockin reput aloittivat asereppubuumin Suomessa jo vuosia sitten. Monet muut valmistajat ovat sittemmin kopioineet Eberlestockin reppuja. Mutta alan pioneeria Eberlestockia pidetään kaikista laadukkaimpana tuotteena, eikä syyttä. Eberlestockin reppuja käyttävätkin useiden maiden eri viranomaiset ja sotilaat. Hankin vuonna 2007 Eberlestockin Tred Barta-repun, jossa ei ole asekoteloa. Olinkin jo tämän repun myötä vakuuttunut valmistajan laadusta ja kannettavuudesta. Reput ovat rakenteeltaan jämeriä, niissä käytetään laadukkaita materiaaleja ja niissä on erittäin hyvin mietittyjä yksityiskohtia. Ja ennen kaikkea, valmistajan reput ovat kannettavuudeltaan erittäin hyviä. Valmistaja antaakin repuillensa elinikäisen takuun. Katseet suuntautuivat siten luonnollisesti kyseisen valmistajan mallistoon.

Syksyllä 2015 tulikin sopivasti valmistajalta uudistetut mallit Skandinavian markkinoille: X1A2 ja X1E2. Itse päädyin valinnassani malliin X1E2. Harmillisesti reppu ei aivan ehtinyt mukaan syksyn Savukosken linnustusreissulle.

Reppu on kooltaan melko kompakti, ja soveltuu hyvin päivän kestävään metsästykseen. Harkiten pakkaamalla pärjää varmasti parin yön reissun, mutta useamman päivän reissulle reppu lienee turhan pieni. Erilaisilla lisäosilla Eberlestockin reppuja on tosin mahdollisuus laajentaa hyvinkin monipuolisesti.

Asekotelo on koko repun levyinen, ja aiemmista malleista poiketen reunoistaan yhteen ommeltu. Vanhemmissa malleissa kotelo on ollut suorakaiteen muotoinen ja repun keskilinjan sivulla. Nyt asekotelo on repun keskilijalla, joten aseen paino jakautuu tasaisesti. Tavallinen kiikarikivääri menee koteloon vaivattomasti, mutta pysyy kuitenkin napakasti paikoillaan. Kivääri ei hölsky kotelossa lainkaan. Asekotelon pää on suojattu vahvikkeella. Tarvittaessa repun alle jatkuva asekotelon jatke on mahdollista kääntää repun sisään. Asekotelossa voi toki kantaa muutakin pitkää tavaraa kuin asetta. Esim. kalamiehellä kotelossa kulkee vavat vaivattomasti mukana.

Repun sisällä on muovinen tukilevy, jonka voi poistaa alakautta. Tukilevyn tilalle on saatavissa tukevampi putkirunko tai noin 100 g painoinen kevyempi putkikehys. Levyn voi myös poistaa kokonaan joka keventää reppua hieman vajaat 300 grammaa.

Repun keskikohdalla kulkee vaakatasossa kompressiohihna, millä pakkausta voi kiristää tiukemmaksi. Tällöin tavarat eivät liiku repun sisällä.

Kangas vaikuttaa laadukkaalta, hiljaiselta ja kestävältä. Kivelän sivuilla sanotaan kankaasta näin: ”NT-7 kangas on vedenpitävä ja hiljainen 3-kerros laminaatti (hiljainen harjattu mikrofleesekudos-polyuretaani-nylon), joka on niin lujaa, ettei kangasta saa käsin revittyä vaikka tekisi saksilla alun! Maailman lujin reppukangas! Vedenpitävä.”

Repun väriksi valitsin Timber Veil, mikä mielestäni sulautuu suomalaiseen maastoon erittäin hyvin. Toisena varastovärivaihtoehtona olisi ollut yksivärinen havun vihreä. Muitakin värejä saa erikseen tilaamalla.

Hirvijahtiviikonlopun jälkeen on helppo todeta, että reppu on kannettavuudeltaan aivan huippuluokkaa! Ja on aivan mahtava fiilis kulkea kun kädet on vapaana. Ase istuu kotelossaan jämäkästi eikä heilu siellä lainkaan. Reppu on myös käytännössä hiljainen. Tätä reppua voin hyvillä mielin suositella, mikäli joudut kävelemään aseen kanssa vähänkään pidempiä matkoja. Kun aseen perän vielä huputtaa, niin reppu käy tosiaan myös asekotelosta mikäli joutuu kulkemaan vieraiden maiden poikki. Juuri tähän malliin ei ole valmistettu huppua, mutta vanhempaan malliin tehtyä voi myös käyttää. Repussa ei vain ole pikalukkoja hupun lukitusta varten.

 

X1E2 repun mitat:

Tilavuus:            n. 35 l

Korkeus:            60 cm

Leveys:              28 cm

Syvyys:              n. 20 cm

Asekotelo:         26 cm x 89 cm

Paino:                 2,5 kg

Asehuppu:         Ei

 

HT-Timber-Veil

Timber Veil-maastokuvio

 

Eberle_8

Eberlestock X1E2

Eberle_17

Eberlestock X1E2

Eberle_11

Vetoketjujen vetimissä on vahvistetut narulenkit, joista saa kunnon otteen. Vahvike on kumimaista materiaalia, joten vetoketjut eivät pidä myöskään minkäänlaista rapinaa liikkuessa.

Eberle_12

Repussa on kevennetty MOLLE/Pals-kiinnikenauhoitus, joihin voi kiinnittää lisätaskuja, -laukkuja tai muita varusteita.

Eberle_21

Kiinnikenauhoitusta.

Eberle_20

Myös repun sivuilla on kiinnikenauhoitus.

Eberle_13

Kantojärjestelmän pehmikkeet. Olkaviilekkeissä on myös rintaremmi, joka on säädettävissä myös korkeussuunnassa.

Eberle_14

Pehmike on ilmavaa ja joustavaa muovilankasyheröä, jonka pinnalla on lankaverkko. Pehmike kuivuu varmasti nopeasti eikä hiki jää pesimään pehmusteisiin.

Eberle_15

Kantojärjestelmä on monipuolisesti säädettävissä.

Eberle_16

Olkaviilekkeet leveät joten ne jakavat painon tasaisesti hartioille. Ne ovat kuitenkin riittävän ohuet ampumista ajatellen.

Eberle_18

Sivutaskun suu on kiristettävissä.

Eberle_25

Repun yläosassa on tukeva kantokahva.

Eberle_19

Myös molemmilla sivuilla on kantokahvat.

Eberle_22

Myös lantiovyössä on kiinnikenauhoja.

Eberle_23

Asekotelon pään voi kääntää repun sisään. Kuvassa näkyy myös muovinen tukilevy. Tukilevy on poistettavissa, ja se keventää reppua lähes 300 g.

Tuki

Muovinen tukilevy irroitettuna. Tämän voi korvata putkirungolla.

Eberle_26

Etummaisen taskun vetoketju on vedenpitävä.

Koukku

Taskun sisältä löytyy koukku esim. avaimille.

Eberle_27

Perinteisissä repuissa tavaroita joutuu kaivelemaan repun pohjalta. Eberlestockin repussa repun eri osastoihin pääsee kattavasti käsiksi. Näinollen koko reppua ei tarvitse purkaa alimmaisten tavaroiden löytämiseksi.

Eberle_28

Myös repun yläosaan pääsee hyvin käsiksi. Yläosan pohja on poistettavissa, jolloin repun pääosastot ovat yhtenäistä tilaa.

Eberle_29

Yläosan pääosaston päällä on myös syvä tasku.

Eberle_30

Yläosan pääosaston seinässä on myös syvä tasku, johon on mahdollista laittaa juomapussi. Osaston katossa on reikä juomaletkulle. Pikalukolliseen koukkuun voi ripustaa juomapussin tai laittaa esim. avaimet, niin ne pysyvät varmasti tallessa.

Eberle_33

Vanhempi ja uudempi malli vierekkäin.

Eberle_34

Vanhemmassa mallissa asekotelo avautuu hieman keskilinjan sivussa. Uudemmassa asekotelo on koko repun levyinen ja reunoista yhteen ommeltu, joten se on malliltaan litteä.

Malliin räätälöityä asehuppua ei ole saatavilla, mutta siinä voi käyttää kohtuullisesti vanhan mallin huppua.

Hupun saa kiinnitettyä repun kantokahvaan. Huppu ei täysin peitä asekoteloa, joten sadevesi pääsee koteloon. Täyttänee kuitenkin lain vaatimuksen tapauksissa joissa ase tulee olla suojapussissa.

 

 

Eberlestock-reppujen säätämisestä:

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.