Fiinimpi hirvikäristys

https://www.kettunet.com/fiinimpi-hirvikaristys/

Kuten aiemmin kirjoitin, hirvikäristyksen reseptejä on varmaan lähes yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Tämä ruokalaji on myös monen mielestä sellainen että se pitää tehdä tietyllä tavalla ja tietyllä reseptillä. Itse olen tämän suhteen avarakatseisempi ja haluan kokeilla ja kokea monesti jotain uutta. Tässä taas yksi uusi oma versio, jolla saa perinteiseen tapaan verrattuna hieman uutta ja hienovaraista twistiä niin maku- kuin visuaaliseenkin elämykseen. Maku onnistui jopa yli odotusten, sillä tätä olisi voinut syödä loputtomiin.

Perinteisesti käristyksen lisukkeet ovat hyvin niukat. Usein pelkästään puolukkaa tai karpaloa hillona, survottuna tai hyytelönä. Lisäksi lautasen reunalla ehkä vähän mauste- tai suolakurkkua. Itse otin lähtökohdaksi että lautasella olisi perinteistä vähän hienostuneempi annos ja erilaisilla lisukkeilla. Kauppareissulla koriin sujahti hyvin yhteen sopivat kaali ja porkkana sekä annokseen ei pelkästään näyttävyyttä, vaan myös maanläheistä ja punajuurimaista makeutta tuovaa raitajuurta.

Hirvikäristys:

 • 1,5 kg hirven lihaa
 • 1,5 l lihalientä
 • 1 pkt savupekonia
 • 4 kynttä valkosipulia
 • pari oksaa timjamia
 • 2 laakerin lehtiä
 • sormisuolaa
 • mustapippuria

Hirven liha annetaan olla huoneen lämmössä pari tuntia. Poista kalvot ja siivuta poikkisyin ohuiksi lastuiksi. Paista lastut pienissä erissä valurautapannulla voi-öljyseoksessa niin että ne saa väriä. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada pataan. Tee samalla pannulla lihaliemi, heitä mukaan pari timjamin oksaa ja kaada lihojen päälle. Lientä siten että lihat juuri peittyvät. Laita lihojen sekaan muutama veitsen lappeella murskattu valkosipulin kynsi ja pari laakerinlehteä. Tee lihojen päälle savupekonista kansi, laita padan kansi päälle ja pata uuniin 175 astetta, pari tuntia. Kypsyminen riippuu mitä osaa ruhosta kyseessä. Käristys on parhaillaan silloin kun liha on oikein mureaa, mutta pysyy kuitenkin kasassa ettei hajoa pieniksi murusiksi.

Raitajuuri:

Laita raitajuuret folioon kun pata on ollut noin tunnin uunissa. Hauduta raitajuuria noin tunti uunissa. Kuori ja siivuta, pirskottele siivujen päälle hieman oliiviöljyä ja sormisuolaa.

Kaali-porkkanamuhennos:

 • keräkaalia
 • porkkanaa
 • kasvislientä
 • ruokakermaa
 • suolaa
 • mustapippuria

Suikaloi kaali ja raasta porkkana perinteisen raastimen karkeimmalla reunalla.  Suunnilleen puolet kaalia ja puolet porkkanaa. Tähän voisi käydä myös sipuli kaveriksi. Kuullota hetki pannulla öljyssä ja lisää mustapippuria, ruokakermaa ja loraus kasvislientä. Hauduta 10-15 min, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Ota käristyksen pinnalta pekonit ja pilko pieniksi suikaleiksi. Kaali-porkkanamuhennoksesta tulee sen verran paksua, että sen voi annokseen laittaa muotin avulla jolloin annoksesta tulee siisti. Pekonimurun voi asetella muhennoksen päälle. Muotoile muusi lautaselle kulhomaiseksi ja laita muusikulhoon käristystä ja lientä. Lisää päälle puolukkaa tai karpaloa. Annoksen voi viimeistellä esim. persiljalla.

Lihasta poistetaan kaikki kalvot, sillä ne ovat ikäviä suussa valmiissa ruoassa. Myös kuvassa lihan keskellä oleva sidekudos poistetaan. Kalvoja leikatessa voi samalla tutkia kuinka päin lihan syyt kulkevat.

Ja tässä erinomainen vinkkki: Sormien jäätymisen voi estää käyttämällä puuvillahansikasta kertakäyttökäsineen alla.

Kohmeinen liha leikataan uhuiksi suikaleiksi poikkisyin.

Lopuksi on kasa huippulaadukasta hirvenlihasuikaletta.

Kuumalle pannulle nokare voita ja loraus öljyä. Liha paistetaan pienissä erissä. Ripaus suolaa ja mustapippuria paistuneisiin lihoihin.

Kun kaikki lihat on paistettu, niin pannulle lihalientä ja pari timjamin oksaa. Näin pannulta saadaan kaikki maut mukaan käristykseen. Lientä tehdään sen verran että lihat peittyvät.

Pataan lihat liemineen, muutama valkosipulin kynsi. pari laakerinlehteä ja timjamin oksat. Mukaan voi heittää muutaman maustepippurinkin.

Käristys vuorataan savupekonisiivuilla. Pekoni antaa hieman makua käristykseen ja estää sitä kuivumasta.

Kaali- ja porkkanasuikaleet haudutetaan pannulla ruokakermassa ja ripauksessa kasvislientä.

Pekoni estää pataa kuivumasta ja valmistuu samalla lisukkeeksi.

Raitajuuret voi keittää, tai kuten tässä hauduttaa uunissa samalla kuin käristyksenkin. Ja tämän herkullisen annoksen voi koota kukin tyylillään tai ottaa tästä mallia 🙂

 

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.