Metsästäjän hämäränäkö

https://www.kettunet.com/hamaranako/

Metsästäjän ehdottomasti tärkein aisti on näköaisti. Monesti jahti tapahtuu myös hämärän aikaan, jolloin näköaistin merkitys korostuu. Metsästäjät myös liikkuvat yleisesti metsästysalueelle ja pois pimeän aikaan, jolloin myös hämäränäöllä on merkitystä. Näköaistia parannellaan monella eri tavalla; silmälaseilla, piilolaseilla, silmäleikkauksin ja tietysti aseeseen liitettävin optiikoin. Peräti noin 70% yli 15-vuotiaista suomalaisista käyttää silmälaseja joko jatkuvasti tai silloin tällöin. Kun Suomessa on metsästäjiä noin 300000, niin näistä silmälasien käyttäjiä on yli 200000 henkilöä.

Zeissin linsseihin valikoitui Hugo Bossin kehykset.

Käydessämme Saksassa villisikajahdissa isäntämme mainitsi, että siellä saaliin määrä on suoraan verrannollinen optiikan laatuun. Puolenkin tunnin lisäajalla hämärän ajan kyttäyksessä on suuri merkitys, sillä villisiat alkavat liikkua juuri silloin. Siellä olikin yleisesti käytössä laadukasta optiikka; pääsääntöisesti Zeissia, Swarovskia ja Schmidt & Benderiä. 

Suomessakin toki arvostetaan ja himoitaan laadukasta optiikkaa aseen päälle, mutta kuinka moni silmälasien käyttäjä kiinnittää huomiota perusasiaan, silmälasien laatuun? Ja kuinka moni on tietoinen siitä, että erittäin laadukkaasta optiikasta tunnettu Zeiss tekee myös silmälasien linssejä? Jos silmillä on huonolaatuiset tai pelkästään jopa huonosti puhdistetut silmälasit, niin hämärässä tapahtuvassa jahdissa ei välttämättä edes laadukas aseen optiikka pelasta tilannetta.

Zeissin silmälaseissa hyödynnetään Zeissin omaa i.Scription teknologiaa. Tässä silmät analysoidaan erityisellä i.Profiler-menetelmällä, joka mittaa ja analysoi mitattavan silmät erityisen tarkasti myös pupillin ollessa laajentuneena. Silmistä otetaan tietokoneohjatusti peräti noin 1500 mittauspistettä, ja mittaustuloksia hyödynnetään linssien suunnittelussa ja valmistuksessa. Mittausprofiilin perusteella on mahdollista korjata muuten vaikeasti havaittavia näön poikkeavuuksia. Menetelmällä huomioidaan siis myös pupillin laajentuminen, eli silmän optiikka hämärässä. Kun perinteisellä mittausmenetelmällä lasit saadaan mitattua kymmenyksien näön mittayksikön tarkkuudella, niin Zeissin linssit valmistetaan sadasosien tarkkuudella näköä vastaaviksi. Tuloksena saadaan lasit, joilla on terävä kuva, parempi kontrasti ja kirkkaampi kuva hämärässä. Tämä taas auttaa näkökykyä ei pelkästään hämäräjahdissa, vaan myös esim. autolla ajaessa pimeän aikaan.

Omat lasini hankin Vaasasta Wasaborgin Silmäasemalta. Lasit ovat kaksiteholasit, joissa on alareunassa erillinen lähinäköhionta. Päädyttiin moniteholasien sijasta näihin, koska joskus aiemmin kokeilemani monitehot eivät soveltuneet minulle. Parin viikon odottelun jälkeen sain noutaa lasit. Optikon mukaan eroa ei välttämättä juuri päivänvalossa huomaa, mutta erot tulee ilmi hämärässä. Vanhat lasit olivat jo melko vanhat, joten aivan suoraan nämä eivät ole vertailukelpoiset. Uusiin laseihin totutteluun meni pari päivää, ennen kuin ne tuntuivat luontevilta. Mutta kuva näillä Zeissin laseilla on jopa epätodellisen terävä ja kirkas. Etenkin hämärässä ero oli selkeä; kun vanhoilla laseilla kohteesta näkyi ainoastaan hahmo, niin uusilla laseilla pystyi selkeästi erottamaan kohteen yksityiskohtia. 

Itse liikkeestä en saanut mukaan mitään dokumenttia Zeissin laseista, mitä vasta jälkeenpäin hieman ihmettelin. Luin Zeissin sivuilta että yleensä heidän linsseihin on kaiverrettu Zeissin logo. Kun laseistani kyseinen logo puuttui, otin yhteyttä Suomen Zeissiin. Sieltä sain vastauksen, että kaksiteholinsseihin ei kyseistä logoa kaiverreta. He lähettivät kuitenkin Zeissin silmälasikortin mittausarvoista mikä on myös todisteena alkuperäisistä Zeissin linsseistä.

Näitä laseja voi kyllä suositella metsästäjille sekä pimeän aikaan autoileville.

https://www.zeiss.fi/vision-care/zeiss-silmaelasilinssit/silmaelasilinssit-i-scription-teknologialla.html

Wasaborgin Näkökeskus:

Osoite: Vaasanpuistikko 14, 65100 Vaasa
Puhelin: 06 319 9702
Sähköposti: vaasa.wasaborg@silmaasema.fi

 

Zeissin i.Profiler-laite

 

Laite mittaa silmät erittäin tarkasti ja mittaustulokset näkyvät graafisesti.

 

Wasaborgin Silmäasemalla asiantuntevaa palvelua saa Tomi Anderssonilta.

 

Wasaborgin Silmäasema sijaitsee Vaasan keskustassa osoitteessa Vaasanpuistikko 14.

 

 

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.