Jack Pyke Clearview naamioverkko

https://www.kettunet.com/jack-pyke-clearview-naamioverkko/

Ilmeisesti kyseinen tuote on tullut markkinoille jo vuoden 2009 tietämillä. Minulle tämä oli kuitenkin täysin uusi tuttavuus, vaikka eletään jo vuotta 2014. Kieltämättä en nyt ole hirveästi tutustunutkaan naamioverkkotarjontaan. Joskus vain ostin jonkunlaisen ja sillä on menty vuodesta toiseen. En ole osannut oikein parempaa kaivatakaan, vaikka perinteisessä naamioverkossa kieltämättä on tietyt puutteet. Koska perinteisestä verkosta ei näe läpi, niin se johtaa verkon reunan yli kuikuiluun, ja pahimmassa tapauksessa paljastumiseen riistalle ja tilanteen hukkaamiseen.

Harvalle tulisi mieleen, että läpinäkyvä naamioverkko olisi mahdollista, mutta Jack Pyke Clearview on sellainen. Ja kaiken lisäksi idea on varsin yksinkertainen. Naamioverkko on tiheää hyttysverkon tapaista verkkoa, joka on kuvioitu camo-kuviolla. Läpinäkyvyys asettaa tietysti rajoitteita verkon pystytyksen suhteen, sillä tietyissä oloissa ulkopuolelta näkee myös verkon sisälle. Rajoitteet huomioimalla verkko vaikuttaa hyvin toimivalta.

Verkko on 150 cm korkeaa ja sitä myydään metritavarana. Oman 6 metriä pitkän verkon tilasin Englannista eBayltä (8/2014), ja hintaa sille kertyi postikuluineen noin 70 €. Suomen verkkokaupoista en edes löytänyt tätä verkkoa.

Verkko hyvin kevyttä, sillä 6 metrin verkko painaa noin 650 g, eli metri painaa vähän yli 100 g.

Testasin verkkoa ensi kertaa kyyhkyjahdissa iltalennon aikaan omalla ruokintapaikalla. Ruokinnan ympärille saapui noin 10 kyyhkyä, joita seurailin noin tunnin ajan. Lähimmillään kyyhky lensi noin 5 metrin päästä ja kävi istumassa 6-7 metrin päässä huomaamatta minua. Tosin pysyin kyllä koko ajan hyvinkin liikkumatta. Uskoisin että perinteisen naamioverkon kanssa olisin karkuuttanut kyyhkyt katselemalla verkon yli.

Koska naaamioverkko on läpinäkyvää, niin sen käytössä on huomioitava pari oleellista seikkaa. Ensimmäinen perusasia on se, että taustan on oltava tumma. Jos verkon pystyttää paikkaan missä on taustavaloa, niin verkosta näkyy hyvin läpi. Toisekseen vaikka verkko on läpinäkyvää, niin se hieman haittaa näkyvyyttä. Parhaimmillaan se on siellä missä passitettava suunta on hyvin aukeaa ja lakeaa ilman tummaa metsän rajaa. Kirkasta taivasta tai auringon valaisemaa peltoa vasten verkon läpi näkee kohtuullisen hyvin. Näkyvyys heikkenee jos vastassa on korkeaa tummaa metsää. Eli tällaisen naamioverkon pystytyksen perussääntö on tumma tausta ja vaalea passitussuunta.

Miinuksena voisi sanoa myös sen, että keveys on myös haitta. Jos verkon kiinnittää vain yläreunastaan, niin alareuna ollessaan vapaana tuuli riepottelee sitä helposti. Eli myös alareuna pitää saada sidottua kiinni tuulisella kelillä.

Naamioverkko vaikuttaa erittäin kestävältä materiaalilta. Yritin repäistä reikää oksaan ripustamista varten mutta ei noin vain onnistunutkaan. Verkko ei myöskään purkaudu vaikka siihen reikä tulisikin. Perinteisissä verkoissa tulee monesti mukana myös haju, joka kestää vuodesta toiseen. Tässä en havainnut samaa ongelmaa.

Kaiken kaikkiaan oikein käytettynä verkko vaikuttaa kyllä erittäin pätevältä tuotteelta. Itselleni tuli mieleen, että saattaisi riittää kun verkon yläosa olisi tätä materiaalia. Alaosa voisi olla perinteistä läpinäkymätöntä, jolloin se olisi myös painavampi pitäen sen paremmin paikallaan. Eli metsästäjä, jossa asuu pieni askartelija, voisi kenties tilata tuota verkkoa pienemmän määrän ja kiinnittää perinteisen verkon yläosaan 50-60 cm tätä läpinäkyvää verkkoa. Milloinkahan sellainen on kaupallisessa myynnissä?

Naamioverkko

Verkko painaa vain vähän yli 100g per metri.

Naamioverkko1

Naamioverkko sulautuu kohtuullisen hyvin jopa suomalaiseen lehtimetsään, vaikka kuosi onkin ”english oak camo”. Toinen väritysvahtoehto on ”english woodland camo”, joka hieman vihreämpänä voisi sopia vielä paremmin.

Naamioverkko3

Ja totta tosiaan, verkosta näkee kohtuullisen hyvin ulos kunhan näkymä on valaistu.

Naamioverkko4

Mutta näkymä hankaloituu hieman, jos edessä on tummia varjoja.

Verkko

6 metriä pitkä verkko menee myös pieneen tilaan.

EnglishOakCamo

English Oak Camo

EnlishWoodlandCamo

English Woodland Camo

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.