Käytännön vinkkejä

https://www.kettunet.com/kaytannon-vinkkeja/

Tässä muutamia, kantapäänkin kautta opittuja käytännön vinkkejä kokkaukseen.

Ihan perusvinkki 1

  • Milloin viimeksi teroitit veitset? Pidä kokkiveitset oikeasti terävinä. Kokkailu on tällöin monin verroin mukavampaa, eikä sipulikaan itketä niin paljon! Mitä tylsempi veitsi, sitä enemmän se murskaa sipulia pilkotessa. Tämä vapauttaa sitten sitä enemmän ilmaan itkettäviä höyryjä.

Veitsi

Ihan perusvinkki 2

Aloita aina puhtaalta pöydältä! Laita tiskit ja siivoa pöydät. Näin kokkaaminen on huomattavan paljon mukavampaa ja on tilaa työskentelyyn. Pyri myös työskentelyn aikana pitämään paikat siistinä ja järjestyksessä.

Ihan perusvinkki 3

Organisoi. Mieti työskentelyjärjestys mitä kannattaa tehdä milloinkin. Annoksen kaikkien komponenttien pitäisi valmistua samaan aikaan.

Ihan perusvinkki 4

Valmistele hyvin! Pilko, leikkaa, silppua ja ota kaikki tarvittavat ainekset valmiiksi esille. Näin kokkaus on huomattavasti helpompaa ja kiireettömämpää. Jos levyllä on jotain paistumassa/ kiehumassa ja samaan aikaan pitää valmistella tai etsiä aineksia, niin ruoat todennäköisesti palaa tai kiehuu yli.

Ihan perusvinkki 5

Maistele, maistele ja maistele!

Sipulin kuoriminen

Ärsyttääkö kuoria sipulia kun se viimeinen ohut kuori lähtee vain pieninä paloina? Seuraavan kerran naputtele kokkiveitsen lappeella sipuli ympäriinsä niin tämä viimeinen ohut kuori irtoaa kuin itsestään.

Palvilihavinkki

Jos palvaat tai palvautat lihaa, ja leikkaat palvatessa syntyneen mustan kovan kuoren pois. Älä heitä kuoria pois, vaan pakasta palvilastut pieniin eriin. Kuullottamalla sipulia ja palvilastuja tai palvisilppua purkkihernekeittoon saat herkullisen lopputuloksen! Palvilastuja voi käyttää toki muihinkin ruokiin antamaan savun makua.

 

Valkosipulin kuoriminen

  • Valkosipulin kuorimiseen et tarvitse muuta apuvälinettä kun kokkiveitsen. Laita valkosipulin kynsi veitsen lappeen alle ja pamauta päälle nyrkillä niin että kynsi hieman murskaantuu. Nyt kuoret irtoavat lähes itsekseen.
  • Jamie Oliver neuvoo, ettei puserrettavia kynsiä tarvitse edes kuoria. Kuoret jää pusertimen sisään.

Valkosipuli

 

Paprikan pilkkominen

  • Paprika on helpoin pilkkoa siten, että kanta asetetaan alaspäin ja veitsellä leikataan siivuja päältä kantaan päin siemenkota kiertäen. Näin tehtynä jäljelle jää vain tuo siemenet sisältävä kantaosa. Leikatut palat on sitten helppo pilkkoa halutulla tavalla.

Paprika

 

Roska-astia

  • Varaa heti kokkaamisen alkuun vierelle jokin lautanen, tai jokin roskiin menevä pakkaus jätteille. Käytä tätä roska-astiana kokkauksen ajan, niin ei tarvitse jatkuvasti kyykkiä varsinaiselle roska-astialle. Näin myös työpiste pysyy koko ajan siistinä. Kokkauksen päätyttyä tyhjää sitten roskalautanen, tai heitä pakkaus jätteineen roskiin.

Roskat

 

Omenan tummuminen

  • Kasvisten ja hedelmien tummumisen voi estää sitruunan mehulla. Esim. omena säilyy salaatissa hyvän näköisenä kun omenakuutiot on valeltu sitruunan mehulla. Sitruuna antaa myös mukavan raikkaan pirtsakan maun.

 

Herkkusienet

  • Yleensä herkkusienissä on hieman multajäämiä. Millä sitten sienten puhdistaminen käy helposti? No pullasudilla tietenkin!

Sienet

  • Vinkki: Seuraavan kerran kun ostat herkkusieniä niin vertaapa pakattujen ja irtosienten kilohintaa .

 

Munakas

  • Montako kertaa on munakas hajonnut käännettäessä? Seuraavalla kerralla liu’uta munakas lautaselle. Pannu päälle ja nopea kääntö – siistiä!

Tomaattikastike

Pari vinkkiä itämaalaisesta niksipirkasta:

Niksi1

Niksi2

Niksi3

Niksi4

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.