Klassikko: J.P. Sauer & Sohn 3000

https://www.kettunet.com/klassikko-j-p-sauer-sohn-3000/

 

Tämä klassikkomalli esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1956, ja siitä tuli nopeasti maailman eniten myyty drillinkimalli. Vuosikymmenten saatossa aseeseen tehtiin vain pieniä teknisiä parannuksia peruskonseptin pysyessä muuttumattomana. Asetta valmistettiin peräti lähes viisi vuosikymmentä, mutta nyttemmin valmistus on lopetettu. Tiettävästi viimeinen Sauerin valmistama drillinkiyksilö myytiin suomalaiselle ostajalle.

Vuonna 1965 esiteltiin ulkomaanvientimalli tyypiltään 3000 E 12-kaliiperin haulipiipuilla ja yleismaailmallisilla luotikaliipereilla kuten .222 Remington, .243 Winchester ja .30-06. USA:han mallia vietiin Colt-Sauer -merkillä, Coltin ollessa Sauerin maahantuoja USA:ssa.

 

Colt-Sauer

 

Colt-Sauer

 

 

J.P. Sauer & Sohn 3000 Lux

Drillinkiä on valmistettu kolmena eri versiona; 3000 Standard, 3000 Lux ja 3000 Super de Lux. Mallit erottaa toisistaan kaiverruksista ja tukkipuiden laadusta. Perusversiossa lukkorunko on antiikkihopeoitu kevyellä arabeskikaiverruksella. Lux-mallin oheisissa kuvissakin näkyvä vakio eläinaiheinen kaiverrus on toteutettu konekaiverruksena. Sulku- ja lukkorakenteet ovat eri versioissa identtiset. Drillinkien uutta trendiä mukaillen myös Sauer tarjosi 3000-malliin mahdollisuuden erilliseen luotipiipun virittimeen. Tällöin luotipiippu ei virity asetta taitettaessa, vaan se viritetään erillisellä käsivirittimellä.

 

Luotipiipun valitsin

 

Luotipiipun käsiviritin ”Handspannung”

Painoa aseella on 3-3,6 kg riippuen valmistusajankohdasta ja kaliipereista. Asetta valmistettiin myös dural-runkoisena, jolloin paino on luonnollisesti pienempi. Dural-lukkorunkoisen tunnistaa kirkkaasta lukkorungosta ja tummista ruuvien kannoista.

Dural-lukkorunko

 

Vasemmassa alareunassa vireilmaisimet

Piippujen pituus on 63,5 cm ja ne on tehty Krupp-teräksestä. Piiput yhdistävien kiskojen sisäpuolelle jäävä alue on suojakäsitelty korroosiota vastaan. Mekanismilla varustettu takatähtäin nousee automaattisesti pystyyn kun luotipiipun valitsin työnnetään eteenpäin. Joissakin uudemmissa versioissa tuo mekanismi on jätetty pois. Kantohihnan pidike on juotettu piippuun noin 31 cm:n päähän piipun suusta.
Lukkorakenteena on käytetty kolmilukkoista Blitz-lukkoa, jossa mekanismi on istutettu liipaisinalustaan. Lukkorakenteessa on kaikille kolmelle iskurille käytetty vasaratekniikkaa. Luotipiipun ollessa valittuna mekanismi myös varmistaa, ettei samasta liipaisimesta toimiva haulipiippu pääse laukeamaan. Sama periaate toimii myös päinvastaisessa tilanteessa. Aseen kaikki piiput virittyvät ase taitettaessa ja kaikkien piippujen virityksen voi todeta aseen visuaalisista vireilmaisimista. Etuliipaisimessa on säädettävä herkistin, joka virittyy liipaisinta eteenpäin työnnettäessä. Aseessa on Greener-varmistin, joka sijaitsee kaulan vasemmalla sivulla.

Greener-varmistin

Mallia myytiin sekä massiivisella täysileveällä, että puolileveällä majavanhäntäetutukilla. Takatukki on kevyt sianselkätukki pistoolikahvalla ja poskipakalla. Puuosat ovat öljykäsiteltyä pähkinäpuuta.

Lux puolileveällä majavanhäntäetutukilla

Standard leveällä majavanhäntäetutukilla

Viimeisimmät myyntihinnat Suomessa ennen valmistuksen lopetusta vuonna 2003 olivat perusmallille noin 5000 € ja Lux-mallille noin 6000 €.

Ulostyöntäjät

Etutähtäin

Aseen materiaalit, viimeistely ja lukkorakenne ovat hintaansa nähden erinomaiset. Aseen perinteisen keski-eurooppalainen tyyli ja hyvä hinta/laatusuhde ovat syitä asemallin suureen suosioon.

(P. Kettunen)

[Alkuun]

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.