Loue – tee itse erinomainen erämajoite

https://www.kettunet.com/loue-tee-itse/

Loue on avoin, puolikodan muotoinen retkimajoite. Avoimen majoiteen edessä voidaan pitää tulta, ja tulen lämpö pitää luoteen sisäosan lämpimänä. Avoimessa majoitteessa voi myös tarkkailla koko ajan ympäristöä, toisin kuin umpinaisessa telttamajoitteessa. Louteen etuna on myös sen keveys, ja se on hyvin nopeasti pystytettävissä.

Ensimmäinen käyttämässämme louemallissa oli perinteisen louteen mukaisesti suorat kattoliepeet maahan asti. Tällaisen rakenteen ongelmana on sade. Vesi- tai räntäsade painaa pitkän kattolappeen erittäin helposti notkolleen, ja katto koskettaa silloin helposti majoittujaan. Ensimmäisen louteen muoto oli aika tarkalleen avoin puoliympyrä/ puolikota. Tämä taas antaa huonohkosti sivusuojaa.

loue012

Ensimmäinen louemallimme oli enemmän perinteinen, suorat kattoliepeet maahan asti ja pohja-alaltaan puolipyöreä. Sivuttaissuoja oli huonohko ja sade painaa katto-osan helposti kasaan.

Eräällä metsästysreissullamme mukanamme oli kaveri, joka kehitellyt oman louemallin. Tätä kokeiltuamme totesimme sen olevan huomattavasti parempi kuin omamme perinteinen. Kaverin mallissa kattolape oli katkaistu ja reunoilla oli pystyseinä. Tästä tulee se oleellinen hyöty, että sade ei paina kattoa kasaan juuri lainkaan. Kaverin mallissa oli myös louteen reunimmaiset palat käännetty hieman sisäänpäin. Tämä antaa mukavan sivuttaisen suojan louteen sisälle. Samalla reissulla meitä majoittui louteen sisälle kolme kaverusta. Itse nukuin uloimpana ja huomasin että tihkusateella jokin imuefekti hieman imaisee sadetta louteen sisälle. Tämän vuoksi lisättiin meidän louteen yläosaan pieni lippa. Katon ja seinän yhtymäkohtaan ommeltiin vielä noin 5 cm räystäs veden ohjaamiseksi hieman etäämmälle pystyseinästä. Räystään voi leikata ylitse jäävistä paloista. Alla olevissa kuvista ensimmäisestä versiosta puuttuu vielä tuo räystäs.

Jäljelle jäävästä kankaasta kannattaa ommella louteelle säilytyspussi. Säilytyspussin voi solmia kiinni majoitteen liepeeseen, jolloin se ei pääse katoamaan.

Katon nurkkien lenkkeihin solmitaan kiristysnarut. Keskimmäinen lenkki kannattaa muuten ommella erilaiseksi, niin silloin se on helppo tunnistaa pystytettäessä. Maakiiloina ollaan itse käytetty risuista kirveellä pätkittyjä tikkuja, niin ei ole tarvinnut niitäkään kantaa erikseen.

Tämä louemalli on erinomainen ja voin sitä varauksetta suositella. Malliltaan se on hyvin suojaisa ja painoltaan erittäin kevyt, noin kilon. Tähän mahtuu majoittumaan kaksi henkilöä ruhtinaallisesti ja tiukan paikan tullen hieman ahtaasti kolmekin.

Louteen päämateriaalina käytettiin oululaiselta Shelbyltä ostamaamme vihreää varustekangasta: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=90&language=fi

Laavukangasta saa myös kalliinpana maastokuvioversiona.

Saumojen ompeluun turpoavaa lankaa, joka tukkii sateella ompeleet lähes vedenpitäviksi: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=782

Varmuuden maksimoimiseksi  saumat vielä teipattiin saumateipillä: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=1087

Varustekangasta yhteen louteeseen menee 10 m, saumateippiä noin 20 m ja 1 rulla lankaa. Tämän päivän (10/2017) hinnoilla tarvikkeiden kokonaiskulut ovat 45 € + 16 € + 7,50 €, eli yhteensä 68,50 € + pk+narut. 

Oheisen leikkuusuunnitelman voi ladata PDF-tiedostona tästä.

Jos tiedosto ei lähde latautumaan, niin syynä voi olla selaimen tietoturva-asetukset. Voit kokeilla toista selainta tai hiiren oikealla painikkeella valintaa ”Tallenna linkki nimellä”.

Loue

Tästä versiosta puuttui vielä räystäät. Louteen etummaiset kolmiopalat taittuvat suojaavasti hieman sisäänpäin. Seinä taittuu hieman lattiaksi.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

loue (1)

Tässä versiossa on jo räystäät näkyvissä

leiri

9 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • markku arvonen on 14.1.2021 at 5.51
  • Vastaa

  Moi, minkälaisilla saumoilla ompelit.
  terv ma

  1. En osaa sanoa, äitimuori suoritti ompelun.

   PK

  • Reijo Pietilä on 4.11.2021 at 21.47
  • Vastaa

  Hei. En saa tuota Loueen kaavan pdf tiedostoa ladattua, pystyisitkö lähettämään sen minulle sähköpostiini?

  • Rafu Pyykönen on 23.3.2022 at 8.52
  • Vastaa

  Suuret kiitokset ohjeesta. Loue valmis, ja testipystytys puuverstaassa suoritettu. Vaikuttaa tosi tukevalta, ja tilavuus yllätti. Muutama lisävinkki uusille valmistajille. Narut riittää 130- 150 cm kiristimellä. Kolmijalkaan min. 3 +3+ 4 m puut, sidos n. otsan korkeudelle. Pystytys ensin harja n. leuan korkeudelle, takanaru kireälle, sitten toiset narut edestäpäin suoraan kulmaan. Itse ompelin lenkit helmaan joka nurkkaan 40 cm korkeudelle, ei ehkä tarvitse, mutta pystyttäessä näkee ainakin helposti helman oikean koron niistä. Ompelussa kannattaa käyttää katesaumaa (kts. Google) Vielä kerran kiitokset ohjeista. Suosittelen!!

  1. Hei, kiitos kommenteista ja lisävinkeistä!

   T: Pasi K

  • Tero on 3.4.2022 at 12.17
  • Vastaa

  Moi!
  Voisko minullekin lähettää kaavat PDF-muodossa.
  Tero

  1. Moi!

   Ne on kyllä vapaasti ladattavissa tuolta linkistä. Jotkut selaimet voivat torpata latauksia, voi kokeilla toisella selaimella.

   T: Pasi K

  • Pasi on 1.10.2023 at 11.52
  • Vastaa

  Hei,

  Hieno loue ja ajattelin itsekin tehdä näillä ohjeilla samanlaisen mutta miten tuo ”nokka” pysyy pystyssä tuossa loueen yläosassa? Onko siinä jokin rankaa laitettu sisään vai miten se pysyy ojossa?

  1. Keskisalko vain tulee pidemmälle ja nokka on sidottu narulla siihen.

   PK

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.