Loue – tee itse erinomainen erämajoite

https://www.kettunet.com/loue-tee-itse/

Loue on avoin, puolikodan muotoinen retkimajoite. Avoimen majoiteen edessä voidaan pitää tulta, ja tulen lämpö pitää luoteen sisäosan lämpimänä. Avoimessa majoitteessa voi myös tarkkailla koko ajan ympäristöä, toisin kuin umpinaisessa telttamajoitteessa. Louteen etuna on myös sen keveys, ja se on hyvin nopeasti pystytettävissä.

Ensimmäinen käyttämässämme louemallissa oli perinteisen louteen mukaisesti suorat kattoliepeet maahan asti. Tällaisen rakenteen ongelmana on sade. Vesi- tai räntäsade painaa pitkän kattolappeen erittäin helposti notkolleen, ja katto koskettaa silloin helposti majoittujaan. Ensimmäisen louteen muoto oli aika tarkalleen avoin puoliympyrä/ puolikota. Tämä taas antaa huonohkosti sivusuojaa.

loue012

Ensimmäinen louemallimme oli enemmän perinteinen, suorat kattoliepeet maahan asti ja pohja-alaltaan puolipyöreä. Sivuttaissuoja oli huonohko ja sade painaa katto-osan helposti kasaan.

Eräällä metsästysreissullamme mukanamme oli kaveri, joka kehitellyt oman louemallin. Tätä kokeiltuamme totesimme sen olevan huomattavasti parempi kuin omamme perinteinen. Kaverin mallissa kattolape oli katkaistu ja reunoilla oli pystyseinä. Tästä tulee se oleellinen hyöty, että sade ei paina kattoa kasaan juuri lainkaan. Kaverin mallissa oli myös louteen reunimmaiset palat käännetty hieman sisäänpäin. Tämä antaa mukavan sivuttaisen suojan louteen sisälle. Samalla reissulla meitä majoittui louteen sisälle kolme kaverusta. Itse nukuin uloimpana ja huomasin että tihkusateella jokin imuefekti hieman imaisee sadetta louteen sisälle. Tämän vuoksi lisättiin meidän louteen yläosaan pieni lippa. Katon ja seinän yhtymäkohtaan ommeltiin vielä noin 5 cm räystäs veden ohjaamiseksi hieman etäämmälle pystyseinästä. Räystään voi leikata ylitse jäävistä paloista. Alla olevissa kuvista ensimmäisestä versiosta puuttuu vielä tuo räystäs.

Jäljelle jäävästä kankaasta kannattaa ommella louteelle säilytyspussi. Säilytyspussin voi solmia kiinni majoitteen liepeeseen, jolloin se ei pääse katoamaan.

Katon nurkkien lenkkeihin solmitaan kiristysnarut. Keskimmäinen lenkki kannattaa muuten ommella erilaiseksi, niin silloin se on helppo tunnistaa pystytettäessä. Maakiiloina ollaan itse käytetty risuista kirveellä pätkittyjä tikkuja, niin ei ole tarvinnut niitäkään kantaa erikseen.

Tämä louemalli on erinomainen ja voin sitä varauksetta suositella. Malliltaan se on hyvin suojaisa ja painoltaan erittäin kevyt, noin kilon. Tähän mahtuu majoittumaan kaksi henkilöä ruhtinaallisesti ja tiukan paikan tullen hieman ahtaasti kolmekin.

Louteen päämateriaalina käytettiin oululaiselta Shelbyltä ostamaamme vihreää varustekangasta: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=90&language=fi

Laavukangasta saa myös kalliinpana maastokuvioversiona.

Saumojen ompeluun turpoavaa lankaa, joka tukkii sateella ompeleet lähes vedenpitäviksi: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=782

Varmuuden maksimoimiseksi  saumat vielä teipattiin saumateipillä: http://www.shelby.fi/catalog/product_info.php?products_id=1087

Varustekangasta yhteen louteeseen menee 10 m, saumateippiä noin 20 m ja 1 rulla lankaa. Tämän päivän (10/2017) hinnoilla tarvikkeiden kokonaiskulut ovat 45 € + 16 € + 7,50 €, eli yhteensä 68,50 € + pk+narut. 

Oheisen leikkuusuunnitelman voi ladata PDF-tiedostona tästä.

Loue

Tästä versiosta puuttui vielä räystäät. Louteen etummaiset kolmiopalat taittuvat suojaavasti hieman sisäänpäin. Seinä taittuu hieman lattiaksi.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

loue (1)

Tässä versiossa on jo räystäät näkyvissä

leiri

1 kommentti

    • markku arvonen on 14.1.2021 at 5.51
    • Vastaa

    Moi, minkälaisilla saumoilla ompelit.
    terv ma

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.