Metsäsuksien tuunausta

https://www.kettunet.com/metsasuksien-tuunausta/

Joskus aikoinaan työnantaja poisti suksivarastoaan ja möi metsäsuksia kohtuuhintaan työntekijöille. Itsekin ostin parin niitä, mutta niissä ei tullut siteiden irto-osia mukana. Sukset lojuivat varaston syövereissä tarpeettomina reilusti yli vuosikymmenen, kunnes vuosi sitten niille tuli käyttöä hirvijahdin merkeissä. Edessä oli siten siteiden hankinta. Eri versioita vertaillessa päädyin kokeilemaan perinteistä sidettä hieman tuunattuna, kun löysin netistä Mehtämikon ohjeet kuinka perinteisitä eräsiteistä tehdään yleisside. Itse kun olin jo hävittänyt Ukrainan keräykseen perinteiset huopakumisaappaat ja siirtynyt käyttämään Muckbootin kenkiä, jotka ovat erittäin lämpimät. Mutta eivät tietenkään käy muokkaamattomiin eräsiteisiin, jotka ovat tarkoitettu rantillisille kengille.

Muokattavat sukset ovat siis vanhat Järvisen Lapponia 82 , jotka ovat enemmänkin perässähiihtäjän sukset. Nämä ovat varsin lyhyet ja kapeat, joten eivät oikein sovellu umpihankeen. Mutta valmista uraa pitkin näillä kyllä lipsuttelee.

Yksinkertaisuudessaan siteistä leikataan rälläkällä metallinen rantti pois. Tämän jälkeen side leikataan halki. Sovitetaan leveys oman koon kenkiin ja kiinnitetään suksiin ruuveilla. Näissä tulee käyttää kengän kärjen yläpuolelle tulevaa hihnaa.

Suksen pohjiin laitoin luistovoiteen, ja loppusilauksena tein yläjyrsimellä noin milliset urat suksen pohjaan olaksen molemmin puolin. Uraan liimasin XXL:n poistokorista löytämääni pitokarvaa.

Sukset toimivat erittäin hyvin, kengät pysyvät siteissä erinomaisen hyvin, ja pitokarva antaa mukavasti pitoa ilman voitelua.

Kiitokset vinkeistä Mehtämikolle!

 

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.