Kuluvalle kaudelle 46 sudenkaatolupaa

https://www.kettunet.com/kuluvalle-kaudelle-46-sudenkaatolupaa/

Maa- ja metsätalousministeriö sallii 46 suden kaatamisen kuluvana talvena. Kiintiötä nostettiin aiemman lausunnon määrästä seitsemällä sudella.

Maa- ja metsätalousministeriö sallii 46 suden kannanhoidollisen metsästyksen tänä talvena. Ministeriö päätti nostaa kiintiötä lausunnolla olleesta määrästä seitsemällä sudella Luonnonvarakeskus Luken tarkentuneen lauma-arvion perusteella.

Luken tuoreen arvion mukaan Suomessa elää noin 34-38 susilaumaa. Laumoista neljä on suuria eli kahdeksan tai useamman suden laumoja ja loput pienempiä, seitsemän tai vähemmän eläimen laumoja. Viime tammikuussa Luke arvioi susilaumoja olleen 35, joten susilaumojen määrä on pysynyt ennallaan tai kasvanut.

Arvion mukaan laumoja on eniten Itä-Suomen kannanhoitoalueella: 21-23 laumaa, joista kahdeksan liikkuu myös Venäjän puolella. Itä-Suomen laumat ovat sijoittuneet vyöhykkeeksi lähinnä itärajan tuntumaan, mutta Kainuun eteläosassa susialue levenee itä-länsi suuntaiseksi.

Poronhoitoalueen ulkopuolella laumoista kuusi asustaa todennäköisesti Kainuussa: kaksi Kuhmon, kolme Sotkamon ja yksi Kajaanin alueella. Kaakkois-Suomessa asustaa rajan välittömässä läheisyydessä Etelä-Saimaan alueella yksi lauma ja Pohjois-Karjalassa kaksitoista laumaa (Kitee, Tohmajärvi, Värtsilä, Tuupovaara, Eno, Ilomantsi, Lieksa, Juuka, Nurmes ja Valtimo).

Pohjois-Savossa elää neljä laumaa (Kiuruvesi, Vieremä, Sonkajärvi ja Rautavaara-Varpaisjärvi). Useat laumat liikkuvat myös naapurimaakunnan metsissä.

Arvion mukaan poronhoitoalueella ei ole yhtään laumaa, mutta siellä on havaittu eniten yksin tai pareittain liikkuvia susia. Alueelle siirtyy nuoria yksilöitä muualta Suomesta ja naapurimaista. Poronhoitoalueen susihavainnot on tehty pääasiassa Suomussalmella. Havainnot liittyvät mahdollisesti reviiriin, joka sijaitsee Kuhmon puolella.

Läntisen Suomen kannanhoitoalueella elää arvion mukaan 13-15 laumaa, joista kaksi on suuria laumoja.

Kannanhoidolliset luvat myöntää Suomen riistakeskus. Luvat suositellaan kohdistettavaksi nuoriin haittaa tai vahinkoa aiheuttaneisiin susiin. Luvan myöntämisen edellytyksenä on aina se, ettei muuta tyydyttävää ratkaisua ole. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan päätös ei saa vaarantaa suotuisaa suojelutasoa koskevaa tavoitetta.

Lähde: http://yle.fi/uutiset/kuluvalle_talvelle_46_sudenkaatolupaa__eniten_laumoja_ita-suomessa/8528403

http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tana-talvena-saa-kaataa-46-sutta

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.