Otsalamppua ostamassa

https://www.kettunet.com/otsalamppua-ostamassa/

Otsavalaisin on aivan loistava kapistus, puuhasteleepa lähes mitä tahansa hämärissä olosuhteissa. Se vapauttaa molemmat kädet työskentelyyn ja valo suuntautuu aina pään asennon mukana. Kaverin kanssa puuhasteltiin monet vuodet Lapin autiotuvilla Maglitet suupielissä ennen kuin tajuttiin hommata otsalamput.

Tein viimein päivityksen otsavalaisinkalustooni, ja vanha Petzl sai väistyä Fenixin uutuuden tieltä. Kriteereinä itselleni otsalampun valinnassa oli yksinkertaisuus ja toimivuus myös yleisparistoilla. Paristot piti olla myös itse valaisimessa, sillä vierastin erillisiä akkukoteloita ja johtohässäköitä. Myös pannan piti olla pelkkä yksinkertainen hihna, ettei se rajoita päähineen käyttöä. Myös kohtalainen valoteho oli luonnollisesti toivottavaa. Joku vuosi aiemmin ostin kyseisen firman käsivalaisimen, ja sen laatu kyllä vakuutti. Lisäksi Fenix käyttää reguloitua virransyöttöä, eli valoteho säilyy samana niin kauan kun paristossa virtaa riittää. Valituksi tuli siis Fenixin HL50-malli.

Valaisin toimii CR123A paristolla tai Alkali- tai Ni-MH AA-paristolla. Koska nämä paristot ovat kooltaan erikokoisia, niin pakkauksen mukana tulee paristokotelon jatko-osa AA-paristoille.

Valaisimessa on neljä eri valotehoa CR123A paristolla; 4, 60, 170 ja Burst-toiminnon 365 Lumenia. AA-paristolla hieman vähemmän; 3, 55, 150 ja 285 lumenia.

Toiminta-ajat CR123A paristolla:  4 lumenia -> 150h, 60 lumenia -> 9h 45min, 170 lumenia -> 3h. Vastaavat ajat Ni-MH AA-paristolla; 110, 6h 20min ja 2h.

Hintaa valaisimella oli 49,90€ (10/2014)

Valaisimen toiminnot ovat selkeät. Nappia painamalla valaisin lähtee tulille, ja nappia painelemalla saa vaihdettua eri valotehot. Painamalla painiketta hieman pidempää, aktivoituu lampun Burst-tila. Tälläin saa käyttöön valaisimen kaikki 365 lumenia. Kun painikkeen vapauttaa, valaisin palautuu edelliseen tilaan. Valaisin myös muistaa viimeksi käytetyn tilan. Eli kun valaisimen laittaa päälle, syttyy edellinen käytetty tehotila.

Valasin tuottaa neutraalivalkoista valoa, jolla värit ja yksityikohdat pitäisi erottua tavallista led-valoa paremmin.

Rakenteeltaan valaisin on täysmetallinen ja vaikuttaa erittäin kestävältä. Iskunkestävyyttä luvataan metrin putomiselta ja vesitiiveyttä kahteen metriin asti.

Vaikka valokuvio ei ole säädettävä, niin se vaikuttaa asialliselta. Keskellä on kirkkaampi valokuvio, mutta myös sivuille ohjautuu hajavaloa.

Valaisin on suojattu myös pariston väärinpäin asennusta vastaan.

Led-emitteriä suojaa kovakarkaistu lasilinssi.

Pannan materiaali vaikuttaa erittäin hyvältä ja tuntuu päässä miellyttävältä.

Oikeastaan ainoa asia mitä lampussa kritisoin on tuo erillinen jatko-osa normi AA-paristoa varten. Löytyykö sitä sitten tarvittaessa, vai hautautuuko se jonnekin kaappien syövereihin mikäli pääsääntöisesti käyttää CR123A-paristoa?

Fenix_1

Myyntipakkauksen sisältö: otsavalaisin, paristokotelon jatkoosa AA-paristolle tiivisterenkaineen, varatiiviste, paristo ja käyttöohjeet. Lisäksi kuvasta puuttuva takuutodistus osoitti takuun olevan kaksi vuotta.

Fenix_4

Tarvittaessa valaisimen saa irroitettua pannasta.

Fenix_5
Tämä pikkujättiläinen ei ole kooltaan järin suuri. Pituus 64 mm, paksuus noin 21 mm. Painoa 57 g.
Fenix_6

Käyttöpainike on suuri ja selkeä. Valaisukulman säätö on yksinkertainen, sillä valaisnta vain käännetään pidikkeessään.

Fenix_2

Käyttöohjeista ei löydy suomenkieltä, ja kuvien koko on äärimmäisen pieni.

Fenix_3

Koska valaisin toimii tehokkaammin CR123A-paristoilla, niin tilasin niitä eBayltä Suomen hintoja huomattavasti edullisemmin.

Fenix_7

Fenixin valoteho on ylivertainen varrattuna vanhaan lamppuun. Tässä näkee myös selvästi led-valojen värin kehityksen.

Fenix_8

Tässä vertailun vuoksi yli 10 vuotta vanha Petzl. Valotehon lisäksi myös lamppujen muotoilu on kehittynyt huimasti. Toki tämänkin tyylisiä malleja on vielä myytävänä.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.