Riistakameralle ja ulkoiselle akulle kotelot

https://www.kettunet.com/riistakameralle-ja-ulkoiselle-akulle-kotelot/

Hankin toisen riistakameran joka on etäohjattava, ja samalla ajattelin päivittää molempien kameroiden virransyötön ulkoiselle akulle. Etenkin tuo etäohjauksen päälläpito vaatii ilmeisesti niin paljon virtaa, ettei enää kannata käyttää suhteellisen nopeasti kuluvia paristoja. Samalla päätin rakennella noille akuille eristetyt kotelot ja kameroille hieman nykyisestä kotelosta paranneltu versio. Vanha Uovisionin kamera kun ottaa aika herkästi tyhjiä kuvia, niin suunnitelmissa oli rakentaa mahdollisimman suojaava koteloversio. Vanhasta kotelosta kameraa oli hieman hankalahko avata ja vaihtaa muistikorttia, joten tavoitteena oli kehitellä kotelomalli josta kameran saa vaivattomasti ulos ja takaisin. Varkaita varten kamera kannattaa suojata suojakoodilla. Vanhan kotelon ongelmana oli myös se, että kun kameran otti irti niin koko kotelo tuli mukana. Uudessa kotelossa tuli myös huomioida akun virtajohto.

Kamerakotelo

Vanha kotelomalli ei tunnu suojaavan riittävästi.

Kamerakotelo:

Tämä kotelo on siis suunniteltu Uovisionin UM565-mallille, jonka mitat ovat 144 mm x 119 mm x 67 mm. Arvioin liiketunnistimen keskipisteen noin 64 mm takaseinästä.

Kotelokaavio1
Kuvassa näkyy liiketunnistimen sektori. Itse tein koeversion näillä mitoilla, joten sivuseinät saattavat hieman häiritä tunnistinta. Kuvakulma on huomattavasti pienempi, vähän yli 50 astetta. Sivuseinän mittana 11 cm voisi olla parempi. Toisaalta en tiedä olisiko haittaakaan vähän kaventaa näin liiketunnistimen keilaa. Kun kuvakulma on kuitenkin vain noin 54 astetta, niin monesti liiketunnistin on lauennut mutta kohde ei ole ehtinyt kuvaan.
Kotelokaavio_2
Kotelon sivukuva. Kotelo kiinnitetään paikalleen kameran mukana tulleella hihnalla, mutta hihnaa ei kuljetetakaan kameran kiinnikkeistä. Kotelon katossa on reikä antennille johon se pujotetaan. Kamera nostetaan paikalleen tukiesteen taakse, jossa se pysyy itsestään paikallaan. Kotelon pohjaan tehdään ura virtajohtoa varten. Näin kameran saa nostettua nopeasti kotelosta esiin esim. muistikortin vaihtoa varten.
Kotelokaavio_3
Kotelon suunnitelmakuva edestä.

 

Kotelo_3
3D-suunnitelmakuva. Todellisuudessa virtajohdon paikka onkin toisella puolella.
Kotelo1
Kotelon idea tuntuisi toimivan ainakin jo tuolla tumppiantennilla. Kameran saa helposti pois ja takaisin muistikortin vaihtoa varten. Kotelon materiaali on 6,5 mm filmivaneria.
Kotelo2
Tässä versiossa sivut ovat 12 cm syvät. Niitä pitää ehkä kaventaa sentin verran, etteivät ne häiritse liiketunnistimen toimintaa. Pohjassa ura virtajohdolle.
Kotelo3
Kameran edessä levyeste, että kamera pysyy paikallaan eikä pääse liukumaan pois. Jos tuo kameran edessä oleva tasanne houkuttelee pikkulintuja, niin sen voi sahata pois.
Kot_4

Kun kotelon sivuja kavensi sentillä, niin kamera menee hyvin paikalleen myös saapuneen tehoantennin kanssa.

 

Akkukotelo:

Koska tuo etäohjaus syö enemmän virtaa, ja kun muutenkin kyllästyttää räplätä noiden paristojen kanssa, niin päätin laittaa molemmat kamerat ulkoisella akulla.

Akku: Motonet 12,90 €

Laturi: Vaasan Elektroniikkakeskus 19,90 €

Johto: Vaasan Elktroniikkakeskus: 2,20 €

Yhteensä 35,00 €

Esim. Riistakamerat.com myy valmista settiä hintaan 44,90 €

Suunnitelmissa on valmistaa myös eristetty akkukotelo, että akku kestäisi paremmin talven pakkaset. Jotkut jättävät akun vain lumen alle, joka eristää hieman. Joidenkin olen kuullut hautaavan akun maahan jätesäkissä. Itse olen kuitenkin päättänyt tehdä akulle kotelon heti kun aikaa liikenee filmivanerista ja eristelevystä.

Ensin oli suunnitelmissa tehdä integroitu kamera-akkukotelo. Mutta tulin siihen tulokseen, että sen suuri koko haittaisi jo kameran sijoittelua. Siksi olenkin päätymässä erillisen akkukotelon ratkaisuun, jolloin kotelon saa sijoittaa haluamaansa paikkaan (esim. maahan tai oksaan roikkumaan).

Ensimmäiset suunnitelmakuvat:

Akkukotelo_1

Akkukotelo_2

 

Kot_1

Valmis kotelo. Narukahvasta akkupaketti on helppo kuljettaa ja asettaa vaikka puun oksaan roikkumaan.

Kot_2

Narukahva on kiinnitetty ruuvilla ja prikalla.

Kot_3

Kotelo on vuorattu sisältä 30 mm:n foam-levyllä. Kannen palanen kiinnitetty liimaamalla.

Kot_6

Kamera-ja akkukotelot paikoillaan. Nyt kun pelkkä kotelo on sidottu puuhun, niin kamera on irrallisena helppo ottaa kotelosta ja asettaa takaisin esim. kortin vaihtoa varten.

5 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Matti on 17.12.2015 at 13.37
  • Vastaa

  Mikä mahtaa olla akkujohdon pistokkeen napaisuus Burrel S12 kameralle? + pistokkeen keskireiässä ja – ulkokehällä vai päinvastoin?
  Mistään ei löydy tietoa tästä napaisuudesta.

  1. Yleensä noin, mutta Burrelista en tiedä. Joissakin laitteissa napaisuus on merkittykin liittimen viereen.

    • Matti on 17.12.2015 at 14.20
    • Vastaa

    Miten päin itse kytkit yllä rakennetun ulkoisen virtalähteen pistokkeen kamerallesi (Uovision?)? Uskoisin että napaisuus Burrelilla ja Uovisionilla on samoin päin.

    1. Miinus ulkokehälle.

   • TJ on 19.12.2015 at 11.37
   • Vastaa

   Yleensä plussa ei ole ulkokehällä jo sen vuoksi että pienentää oikarin vaaraa jos piuha on jostain syystä irti kamerasta.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.