Riistakameroiden liittymistä

https://www.kettunet.com/riistakameroiden-liittymista/

Riistakameramarkkinat elävät kukoistavaa aikaa kameroiden kehittyessä nopeaa tahtia. Ei ole montaa vuotta, kun markkinoille vasta tulivat lähettävät riistakamerat, ja heti kohta sen jälkeen kameroihin saatiin etäohjaus. Nyt markkinoille putkahtelee 3G-kameroita, jotka alkavat suoltaa käyttäjilleen yhä suurempia kuvia, ja nyt uusimpana ominaisuutena myös videoita. Vanhempien kameroiden lähettämien sähköpostikuvien koko on vain 50-100 kt, nyt uudempien kameroiden kohdalla puhutaan useista sadoista kilotavuista ja videoiden osalta useista megatavuista. Kun aiemmin lähettävien kameroiden kanssa pärjäsi hyvin vaatimattomilla 2G-liittymillä joiden tiedonsiirtonopeus rajoittui 256 kbit/s, niin nyttemmin uudet ominaisuudet pakottavat käyttäjiä siirtymään yhä nopeampiin liittymiin. Videot ja suuret kuvatiedostot eivät liiku enää kunnolla, jos lainkaan 2G-nopeuden liittymissä. Tämä taas aiheuttaa tuskaa kameroiden omistajille kohoavien liittymämaksujen muodossa. Nopeasti katsottuna esim. Saunalahden edullisin 3G-liittymä maksaa noin 14-15 €/kk, kun 2G-liittymän maksaa 3-4 €/kk.

Operaattorit

Operaattorit käyvät jatkuvasti kovaa kilpailua keskenään, joten liittymät ja liittymätyypit hintoineen muuttuvat jatkuvasti. Näin ollen hintoja kannattaa myös vertailla ajoittain. Operaattorin valintaan voi tietysti vaikuttaa myös operaattoreiden erilainen peittoalue ja toimivuus riistakameran sijoitusalueella.

Riistakameran liittymää valittaessa kannattaa tiedostaa muutama asia. Monella operaattorilla on edullisimmissa liittymissä datakatto. Eli hintaan sisältyy tietty määrä dataa kuukaudessa, jonka jälkeen ylimääräinen käytetty data hinnoitellaan erikseen. Eikä se ole yleensä kovinkaan edullista. Paljonko lähettävä kamera sitten kuluttaa dataa kuukaudessa? Karkeasti nykyisissä kameroissa suuremman sähköpostikuvan koko on 500 kt (kilotavua) ja 5 sekuntia pitkän videon koko 5 Mt (megatavua). Koot voi tarkistaa oman kameran lähettämien tiedostojen ominaisuuksista. Datan tarpeen voi sitten helposti laskea näistä tiedoista. Jos esimerkiksi datakatto on 2 Gt (gigatavua)/ kk, niin edellä mainitun kokoisia kuvia mahtuu datakattoon karkeasti laskettuna 2 000 000 000/ 500 000= 4000 kpl. Ja päivää kohti kameraa saa lähettää niitä sitten keskimäärin 4000/30 = 133 kpl. Videoita puolestaan 2 000 000 000/ 5 000 000 = 400 kpl. Tämä tekee päivää kohden keskimäärin 13 kpl.

datakatto

Tästä mainoksesta on käyty oikeuttakin. Muistaakohan Elisa tämän jatkossakin, vai onko nämä vain typeriä lupauksia…

Sonera julkaisi hiljattain mielenkiintoisen Simppeli-liittymän, joka toimii maksimissaan 21 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella. Tämä riittää mainiosti riistakamerakäyttöön. Halvimmillaan hinta on 4,90 €/kk johon sisältyy 2 Gt dataa kuukaudessa. Kalliimpaan liittymään sisältyy 5 Gt dataa ja hinta on 9,90 €/kk. Ylimenevältä osalta, mikäli dataa siis käyttää Sonera veloittaa 0,69 €/vrk. Datakaton täyttymisestä Sonera lähettää varoitustekstiviestin. Tällöin esim. etäohjattavan kameran lähetyksen voi kytkeä pois päältä jolloin välttyy ylimääräisiltä maksuilta.

Uusi erikoinen, ja täysin uusi alan toimija on Moi. Moi tarjoaa 18 €:n kuukausihintaa kolmea liittymää, joiden yhteinen datakatto on 12 Gt/ kk. Lisäliittymiäkin saa 6 €:n kuukausihintaan, mutta minimi on tuo 18 €/kk vaikka ottaisi vain yhden liittymän. Lisäliittymä lisää datamäärää aina 4 Gt. Tämä voi olla varteenotettava vaihtoehto useamman kameran omistajalle. Tai eihän kaikki liittymät tarvitse olla riistakameroissa, vaan joku voi olla esim. tabletissa tai jossain muussa laitteessa. Moi toimii DNA:n 4G-verkossa ja maksiminopeudeksi luvataan peräti 100 Mbit/s. Toistaiseksi tästä nopeudesta ei ole vielä riistakameraharrastajille hyötyä, sillä nykyiset kamerat toimivat vasta 3G-verkon tekniikalla, joka mahdollistaa teoreettisestikin maksimissaan 21 Mbit/s nopeuden. Käytännössä jäädään kuitenkin kauas tuosta. Ulkomaiden markkinoilla ainakin Spypointilla on 4G-kamera, joten ei varmastikaan mene kauan kun ne rantautuvat Suomeenkin.

Kannattaa tutkia myös prepaid-liittymien tarjonta. Esim. tällä hetkellä yksi varteenotettavimmista nopeista liittymistä on DNA:n dataliittymää, jolla ei voi soittaa eikä lähettää viestejä, mutta se vastaanottaa tekstiviestejä joten sillä toimii etäohjauskomennot . Liittymän hinta on 24,90 €, ja se sisältää 10 Gt dataa kuuden kuukauden ajalle. Rekisteröimällä liittymän saa 9 Gt lisää dataa ilmaiseksi. Eli reilut 3 Gt kuukaudessa ja kuukausihinnaksi tulee 4,15 €. Liittymä toimii 4G verkossa max 150 Mb/s, ja 3G-verkossa max 42 Mb/s. Telefinlandilla on prepaid-liittymä missä datan hinta on 0,01 €/ Mt. Jos lähettää esim. 7 Mp:n videoleikkeitä vaikkapa 10 päivässä, tekee se 0,70 €/ vrk. Kuukaudessa laskua kertyykin jo 21 €.

Prepaid

Rekisteröimällä DNA:n 10 Gt:n dataprepaidin, siihen saa 9 Gt lisää ilmaiseksi.

Eli näyttää siltä, että erilaisiin laitteisiin tarkoitettujen edullisten dataliittymien kilpailu on vasta alkamassa. Muiden operaattoreiden vastaiskua odotellessa…

10 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

  • Sami on 5.7.2016 at 11.02
  • Vastaa

  Itse laskeskelin eri liittymiä ja lopulta löysin edullisen liittymän riistakameraan Globetel:iltä. https://globetel.fi/liittymat

  Eli käytössä on useampaa eri mallia olevaa gprs-riistakameraa, jotka lähettävät sähköpostiin kuvia, yhden kuvan lähetys käyttää dataa noin 50kt. Kamera on yleensä vuodessa muutaman kuukauden käyttämättömänä.

  Tällähetkellä on liittymät Elisa Saunalahdelta (Saunalahti Tarkka 2G) tarjous hinta 2,90€/kk, tarjous päättyy syksyllä, niin Globeteliin vaihtuu.

  Laskelmat:
  Saunalahti: 2,90€*12=34,8€ Rajattomasti saa kuvia lähtellä 34,8€/vuosi riistakameralla, mutta oikeastihan kuvia ei kamera lähetä välttämättä edes joka päivä, vuodessa ehkä paljon olisi jo 500 kuvaa.

  Globetel Perus 0,59€/kk ja tiedon siirto megahinnoiteltuna 0,059€/Mt
  0,59€*12=7,08€ pelkkiä kuukausimaksuja vuodessa. Ja jos kuvitellaan, että kamera lähettää vuodessa ne 500 kuvaa ja jokainen 50kt, on datamäärä 25Mt eli 25*0,059=~1,5€
  Yhteensä Globetelillä 500 kuvan lähetys vuodessa maksaa 7,08€+1,5€= 8,58€/vuosi
  Eli säästöä kertyy Saunalahteen verrattuna 26,22€/vuosi Miksiköhän ei ole aikeisemmin tullut tajuttua.

  No nyt hän se alkoi kiinnostamaan, montako kuvaa saa Globetelillä lähettää, että hinta on sama kuin Saunalahdella.
  Saunalahti 34,8€/vuosi – Globetel (kuukausimaksut) 7,08€/vuosi = 27,72€
  27,72€ / 0,059€ = 469,83 ~450Mt
  450Mt / 0,05Mt (50kt) = 9000 kuvaa vuodessa!
  9000/365=24,6 ~24 kuvaa päivässä

  Eli rohkenisin sanoa, että peruskäytössä Globetel tulee halvimmaksi riistakamera liitymäksi.
  Eli Globetel aina halvempi, jos kuvia kamera lähettää alle 9000 kuvaa vuodessa (lähetyksen viedessä se 50kt).

  Saunalahden laskulla ehkä parhaimpana kuukaudessa näkyi 6Mt, mutta yleenä aina alle 2Mt tiedonsiirtoa.

  Globet tulee sitten joskus syksyllä kameroihin täällä, DNA:lle oli alun perin tarkoitus vaihtaa paremman kuuluvuuden perässä (ja 2,90€/k tarjouksen takia), mutta jospa se Soneran verkon kuuluvuus riittää.

 1. Tuo voi toimia niillä kameroilla, joissa lähetettävän kuvan koko on tuota luokkaa ja paikka on kohtuullisen hiljainen. Ainakin itselläni tuli useita kymmeniä kuvia päivässä, kun paikalla kävi kyyhkyt, supit, mäyrät, ketut, jänikset, peurat, kauriit, pikkulinnut, varikset, harakat ja närhet. Uudemmat videota ja suuria kuvia lähettävät kamerat alkavat syödä niin paljon dataa, ettei megahinnoittelu lyö leiville.

  • 3 kk pöydällä... on 25.2.2018 at 16.36
  • Vastaa

  Millä helellähän Uovisioniin (UM785 kaiketi) saisi asetukset paikoillee MOlle… tekstiviesti lähti kännykästä toiseen ja kamera ottaa kuvia kyllä mutta mitään ei lähde sähköpostiin… kysyin MOIltakin mutta jokin vaan tökkii. Oisko jollakulla ollut vastaavaa ongelmaa tai muuten tietoa? Niin MOIIlehan ei ole mitään asetuksia valmiina riistakamerassa.

  1. Voit kokeilla laittaa asetuksia Eränetin asennustyökalulla: http://riistakamera-asetustyokalu.eranetti.fi/. Toinen vaihtoehto on ottaa tunnukset Sensegram -ohjelmaan, jolla saa myös automaattisesti luotua asetustiedoston. Jos kyseessä on gmail-osoite niin olethan huomannut että gmailin asetuksissa sähköpostia käyttävät laitteet tulee asettaa luotetuiksi laitteiksi. Jos ei näillä lähde toimimaan niin apua voi kysellä Facebookin ”riistakamera galleria” -ryhmässä. MOI:n liittymistä ei itselläni ole kokemuksia, mutta käyttää käsittääkseni DNA:n verkkoa.

   PKe

  • TUOMO MÄÄTTÄ on 8.3.2018 at 20.44
  • Vastaa

  Globetel on nostanut kk maksun 3.90€ joten se siitä.

  Moimobiilia olen yrittänyt yhden illan saada toimimaan gmailiin vaa eipä onnistu. Mikähän oikea smtp asetus on. Nyt olen kokeillu dna:n asetuksilla koska sen verkossa toimii eli smtp.dnainternet.fi
  Ja ei toimi.

  Kamera on um-565 sms

  Olisko kukaan saanu toimimaan.

  t. Toma

  • aulis saarinen on 31.5.2018 at 14.02
  • Vastaa

  Ostin riistakameran 2.6cm mms/gprs malli.Siihen dna simkortti, katselin kotona kuviajonkinaikaa kunnes tuli lasku 2 viikolta oli muistaaseni yli 90€.Neuvokaa nyt tyhmää eläkeläistä onko havempaa tapaa katsella peuroja.

  1. Nyt on käynyt varmaankin niin että kamera lähettää kuvat mms- eli multimediaviesteinä puhelimeen. Nuo viestit ovat kalliita. Asetuksista kannattaa ehdottomasti valita lähetys sähköpostiosoitteeseen, joka on ilmaista liittymän datan puitteissa.

  • aulis saarinen on 31.5.2018 at 16.42
  • Vastaa

  Ostin riistakameran 2.6cm mms/gprs malli.Siihen dna simkortti, katselin kotona kuviajonkinaikaa kunnes tuli lasku 2 viikolta oli muistaaseni yli 90€.Neuvokaa nyt tyhmää eläkeläistä onko havempaa tapaa katsella peuroja.Kiitos vastauksesta, voisitko ehkä opastaa miten saan nesähköpostiin jos laitan kuvan tuosta takakannesta, tarvitseen tietenkin s posti osoitteesi.aulis.saarinen.as@gmail.com.Kiitos avusta

  • aulis saarinen on 1.6.2018 at 8.52
  • Vastaa

  Onko ajatuksessa järkeä, jos hankin mökille edullisen wlan mokkulan niinsaanko kuvat kotiin edullisemmin sähköpostilla virtaa on ?

 2. Riistakameraan liittymä, opas: https://www.turvaukko.fi/liittyma-riistakameraan/artikkelit/

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.