Risukeitin – toimiva keksintö

https://www.kettunet.com/risukeitin/

Foorumeilla tuli törmättyä risukeittimiin, ja kaikenlaisista hilavitkuttimista kiinnostuneena aloin tutkia aihetta tarkemmin. Risukeittimen idea on polttaa risuja, oksia, käpyjä ja yleensäkin kaikenlaista luonnosta löytyvää pientä palavaa. Lisäksi keittimen palotilan ilmansaantia on pyritty parantamaan niin, että palo olisi mahdollisimman tehokasta. Palotilan pohja on rei’itetty ja irti alustasta, joten ilma pääsee virtaamaan palotilan läpi. Ostamassani keitinmallissa keittimen seinämä on kaksikerroksinen, joka on rei’itetty sisäpuolelta. Ideana on, että seinämän lämmetessä lämmin ilma kohoaa ylöspäin ja työntää palotilaan happirikasta ilmaa tehostaen palamista.

Risukeitin

Risukeittimen suurin etu on se, ettei keittimen polttoainetta tarvitse kantaa mukana, vaan sitä löytyy aina luonnosta. Risukeittimellä saa tulen lämmön suunnattua suoraan pannun pohjaan. Tehostetusta hapensaannista johtuen palaminen on myös hyvin puhdasta, eli savun muodostus on vähäistä ja avotuleen verrattuna risujen menekki on minimaalinen.

Markkinoilta löytyi titaanisia risukeittimiä jotka olisivat varmasti keveimpiä, mutta niiden hinta oli mielestäni turhan kova. Oli myös lituskoista levyistä kasattavia malleja. Nämä kiinnostivat sikäli, että ne pakkautuvat erittäin pieneen tilaan. Näissä ei kuitenkaan ole tuplaseinämää ja ilmavirran tehostettua ohjausta. Mielenkiintoinen on myös irlantilainen Kelly Kettle. Siinä itse vesipannu on ontto ja muodostaa hormin palotilalle. Pidin tuota kuitenkin kooltaan turhan isona omiin tarpeisiin. Erilaisia malleja vertaillessa törmäsin myös useisiin tee-itse-versioihin. Nämä versiot olivat usein tehty Ikean keittiövälinetelineistä tai säilykepurkeista. Kun eBayltä löysin oman keittimeni 20 €:n hintaan postikuluineen, niin en enää edes harkinnut alkaa itse askartelemaan. eBayltä ja muilta ulkomaan sivuilta risukeittimiä voi hakea hakusanoilla ”woodgas stove”. Omaan malliin päädyin kaksikerrosidean vuoksi ja mallin yläosan keitintuessa on aukko risujen syöttöä varten. Näin ollen pannua ei tarvitse nostaa pois tulelta kun keittimeen lisää risuja.

Hirvijahdin lomassa tuli testattua keitintä ja sehän toimii. Litra kylmää vettä kiehui hieman alle 15 minuutissa. Kun keittimen palo on tehokasta, niin risujakin saa olla syöttämässä keittimeen tiuhaan tahtiin. Kun keittimen sijoittaa sopivan korkealle kiven päälle, niin tulen ylläpito on helppoa kun ei tarvitse kumarrella maan tasoon. Keitin painaa noin 400 grammaa. Keittimen ulkomitat kasattuna ovat 13,5 cm x 7 cm. Mukana tuli myös verkkomainen säilytyspussi. Kasatessa osien väliin on syytä laittaa esim. talouspaperia tai kangaspala ettei keitin kilise repussa.

Risukeitin_1

Risukeittimen mukana tuli säilytyspussi. Keitin kasattuna leveys 13,5 cm ja korkeus 7 cm.

Risukeitin_2

Keittimen osat purettuna. Mukana tuli lisäksi tuhka-astia palotilan alle, mutta sen jätin pois.

Risukeitin_3

Risukeitin koottuna. Alaosa asetetaan alustalle reiät alhaalla ja ylempi osa reiät ylhäälle. Ylimpänä edessä aukko, mistä voi lisätä risuja.

Risukeitin_4

Palotilan seinien lämmetessä ilmaa alkaa virrata yläosan rei’istä palotilaan tehostaen palamista.

Risukeitin_5

Palo on tehokasta.

BlaBand

Risukeitin toimii ja lämmin ateria on erinomainen makkaran korvike.

Tuli

Toki veden keitto onnistuu pienellä tulella näinkin vaikkapa parin pienen kiven väliin tehdyillä kynsitulilla. Palaminen ei ole kuitenkaan läheskään yhtä tehokasta ja savun muodostus on huomattavasti suurempaa.

1 kommentti

    • Johanna on 7.5.2019 at 13.55
    • Vastaa

    Moi. Mul on sama keitin, jota juuri alan testaamaan ennen vaellus reissua. Onko se pieni kippo tuhka-astia, itse oletin sen olevan sinol kippo jolloin keitin toimii myös sinolilla. Kiitos kuvista, katson pääsenkö samaan ☺️

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.