Shooter’s sandwich

https://www.kettunet.com/shooters-sandwich/

Wikipedian mukaan Shooter’s sandwich on 1900-luvun alkupuolella Edwardin aikakaudella Englannissa kehitelty helposti mukaanotettava retkieväs metsästäjille ja matkaajille. Alkuperäisen ohjeen mukaan leipä täytetään sisäfileellä, sienillä, suolalla ja pippurilla ja leipä prässätään painon avulla tiiviiksi paketiksi. Prässäyksen avulla leivästä tulee tiivis, hyvin koossa pysyvä paketti ja täytteen nesteet imeytyvät leipään. Joskus valmistuksessa on käytetty myös muuta lihaa sekä shalottisipulia, yrttejä, piparjuurta ja dijonsinappia. Eli sisällöllisesti hieman verrattavissa wellingtonin pihviin. Ruokakirjailija Tim Hayward vertaili The Guardianissa eri leipiä ja arvosti shooter’s sandwichin maailman parhaaksi voileiväksi. Tim Haywardin ohje kuvineen löytyy täältä: 

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/gallery/2010/apr/07/how-to-make-shooters-sandwich

Alkuperäisen ohjeen mukaan leipä tehdään siis isoon leipään, mutta itse lähdin tekemään omaa versiota sämpylöihin. Ajatuksena tässä kokeilussa on se, että pienempi leipä pysyy paremmin koossa kuin isommasta leivästä leikatut palaset ja olisi näin ollen helpompi kuljettaa ja nauttia reissussa. Tällä kertaa vain ei lähdetty mihinkään reissuun vaan leivät nautittiin kotona iltapaloiksi.

Sisällöltään voi ottaa myös vapauksia alkuperäiseen reseptiin verrattuna ja käyttää juuri niitä aineksia mitkä ovat omaan suuhun mieluisia. Itse käytin edellisestä ruoasta tähteeksi jäänyttä hirven paahtopaistia ja lisäksi punasipulia, paprikaa, valkosipulia, timjamia, persiljaa, ruohosipulia ja eri juustoja raastettuna.

Shooter’s sandwich sämpylään tehtynä. Sanoisin että aika täydellinen matkaeväs reissussa kuin reissussa! Tällä voi varmasti mieluisasti yllättää matkakumppanit vaikkapa metsästysreissussa.

Leivästä leikataan ”hattu” pois ja koverretaan ontoksi.

Alkuperäisen ohjeen mukaan liha laitetaan isoina paloina leivän sisään. Itse pilkoin paahtopaistin suikaleiksi, että lihamassaan saisi paljon paahteista makua ja mausteita pannulla.

Pilkotaan kasvikset. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään sieniä, mutta vain mielikuvitus on rajana.

Paahdetaan kasvikset ja liha. Lihan sekaan hieman nypittyä timjamia ja valkosipulihakkelusta.

Täytetään leipä, pohjalle paahdettua lihaa.

Yrttejä.

Paahdettuja kasviksia.

Juustoraastetta, mulla oli pecorinon, parmesanin ja tavallisen arkijuuston sekoitus.

Toinen samanlainen täyttökierros ja lopuksi päälle yrttejä. Päälle tulevan kannen voi sivellä sinapilla.

Leivät laitetaan muutamaksi tunniksi painon alle.

Leivistä tulee litteitä ja tiiviitä.

Koska minulla oli täytteenä juustoa, niin käärin leivät folioon ja pidin 175 asteisessa uunissa kymmenkunta minuuttia. Jos ei käytä juustoa niin tämä vaihe ei ole tarpeen.

Vaimo kysyi pojalta kun hän söi tätä leipää että onkos hyvää, niin vastaus oli että ”No mieti!”.  Vaimo itse kun ei voinut syödä vatsavaivojen vuoksi ja kun leivissä oli paprikaa ja sipulia. Kuolasi kyllä vieressä 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.