Veitsen teroitin

https://www.kettunet.com/veitsen-teroitin/

Meikäläinen on ollut ikäni huono teroittamaan veitsiä. Toki kyllähän ne olen aina jonkinlaiseen terään saanut liipoilla ja timanteilla, mutta en kuitenkaan mitenkään erityisen teräviksi. Lisäksi veitsien teräkulmat ovat käsivaralta teroitettaessa pyöristyneet aikojen saatossa. Ja mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tylsä veitsi keittiössä. Aloinkin etsiä veitsen teroitinta, jolla saa oikeasti terävät veitset.

Teroitin_1

Erilaisia ja eri hintaisia teroitussysteemejä on niin paljon, etten ala muita esittelemään. Itse tuskailin Lanskyn systeemin ja hankkimani välillä. Päädyin hankkimaan edullisen Ruixin Pro-systeemin.

Teroittimet

Teroitin

Teroitin tuli neljällä eri karkeuden kivellä; 120, 320, 600 ja 1500. Lisäksi pakkauksessa oli merkkauskynä ja puhdistusliina.

Teroitin kiinnitetään alustaan imukupilla ja takapää tuetaan pöytään säädettävällä metallituella. Teroituskulman voi säätää portaattomasti 10-30 asteen välillä, jopa hieman alle ja ylikin. Lanskyn systeemissä on vain tietyt kiinteät astekulmat käytettävissä.Youtubelta löytyy videoita laitteen käytöstä, esim. https://www.youtube.com/watch?v=HMjVwAYEkWI

Pari keittöveistä teroitettuani voi sanoa että laitteen avulla veitsistä saa todellakin erittäin teräviä, ja teräkulmat saa siisteiksi haluamaansa kulmaan. Kritisoitavaakin löytyy; imukuppikiinnitys vaatii sileän alustan toimiakseen. Toki jos sellaista tasoa ei ole, niin voi tehdäkin pienemmän aputason. Eli etsii tasaisen, riittävän suuren levyn palasen johon imukuppi kiinnittyy. Lisäksi tuntuu hieman luonnottomalta suorittaa teroitusliikettä vasemmalla kädellä. Eli kun kääntää veitsen, täytyy myös käsien paikkaa vaihtaa. Tämän suhteen alunperin hankinnassa ollut Lanskyn systeemi lienee parempi. Esittelyvideo:https://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk Siinä kun terä kiinnitetään laitteeseen ja koko laitteen voi kääntää. Tällöin ei käsien tehtäviä tarvitse vaihtaa.

Ruixin Pron hinta on ebayllä todella edullinen, alle 30 € postikuluineen. Oman teroittimen tilasin Englannista. Ebayltä löytyy erilaisia ja eri hintaisia teroitussysteemejä kun laittaa hakusanaksi ”sharpening system”. Löytyy jopa kiinalaisten Lanskyn kopioita alle 20 €:n kotiin toimitettuna.

Toki tällainen teroitin ei ole jokapäiväiseen käyttöön, mutta ajoittain tällaisella saa kunnostettua veitsien terät kunnolla ja oikeisiin kulmiin. Tällöin myös terävänä pito esim. teroituspuikon avulla on helpompaa.

Erinomainen ja edullinen lahjaidea henkilölle, joka osaa arvostaa teräviä juttuja!

Teroitin_2

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.