Virtus kiikarin kääntöjalat – asennusprojekti

https://www.kettunet.com/virtus-kiikarin-kaantojalat-asennusprojekti/

Ostin hirven metsästystä varten käytetyn kiväärin, Heym SR20:n kaliiperissa .308 win. Aseeseen ostin myös Zeissin 1,5-6×42 kiikarin. Asetta ostettaessa tuli kysyttyä kiikarin kiinnityksiä/ jalkoja ja sainkin aseen mukaan perinteistä kiikarin kiinnitystä varten kiilasokkelipalat. Nämä palat näyttivät kuitenkin hieman epämääräisiltä ja mustauskin oli erivärinen kuin aseessa. Kaiken lisäksi ne eivät asettuneet suoraan linjaan, vaan etummainen sokkelipala oli hieman takakenossa takimmaiseen palaan nähden.

Aseen mukana tulleet sokkelipalat.

Aseen mukana tulleet sokkelipalat.

Tämän vuoksi aloin etsimään eri kiinnitysvaihtoehtoja kiikarille. Halvin ratkaisu olisi ollut hyväksyä aseen mukana tulleet sokkelipalat ja niiden päälle esim. Optilockin renkaat. Taas tunnettujen merkkien laadukkaat kääntöjalat sokkelipaloineen olivat noin 400 € hintaluokkaa, mikä tuntui hieman korkealta hinnalta. Kääntö- tai pikajalka kuitenkin kiinnosti, sillä se mahdollistaa myös kahden kiikarin käytön.

Heym myy sivuillaan omaa kääntöjalkaa, joka on jo kohtuullisemman hintainen, noin 250 €. Tätä jalkaa oli kuitenkin saatavana vain uudempiin SR21 ja SR30 malleihin. eGunia selatessani törmäsin mekanismiltaan Heymin jalkoja vastaaviin Virtus-kääntöjalkoihin. Tällä samanlaisella mekanismilla toimivia jalkoja on myös muillakin valmistajilla, esim. MAK ja Recknagel. Egunilla jalkojen hinta oli vain 199 € ja kaiken lisäksi Heym SR 20 löytyi ilmoituksessa olevasta asemalliluettelosta. Kun ovh näilläkin jaloilla on artikkelin kirjoitushetkellä 389€, niin tästä innostuneena laitoin jalat tilaukseen. Laitoin vielä myyjälle erikseen muistutuksen että kyseessä on nimenomaan Heym SR 20-malli. Kyseistä jalkaa näkyy Suomessa myyvän Lumenex.

Olen aika paljon tehnyt kaikenlaisia kauppoja saksalaisten kanssa ilman minkäänlaisia ongelmia. Tässä tapauksessa ongelmat alkoivat kun tuli maksun aika. Laskussa olikin kauppahintaan lisätty verot, vaikka ilmoituksessa ne selkeästi sisältyivät kauppahintaan. Otin yhteyttä myyjään asian tiimoilta, ja myyjä korjasikin hinnan välittömästi oikeaksi.

Virtus

Virtus kääntöjalat

Aikanaan jalat sitten saapuivat. Äkkiä aseen päälle kokeiltuna sopivat oikein hyvin joten ei muuta kun ruuvit esiin. Siinä vaiheessa ongelmat alkoivat paisua. Vanhojen sokkelipalojen asentaja olikin suurentanut ruuvien reiät tavallisille koneruuveille sopiviksi, joten jalkojen mukana tulleet aseruuvit eivät enää käyneetkään. Lisäksi uusien sokkelipalojen ruuvien reiät kantaupotuksineen olivat sellaiset, ettei vanhat ruuvit käyneet niihin mitenkään. Tästä suivaantuneena otin yhteyttä aseseppään, joka lupautuikin auttamaan miestä mäessä.

Vein sitten työreissulla aseen vanhoine ja uusine kiinnityksineen aseseppä Kaj Martiskaiselle Parkanoon. Siellä kun katsottiin, ihmeteltiin ja soviteltiin noita uusia sokkelipaloja niin ongelmat alkoivatkin edelleen kertaantua. Sokkelipalat eivät käyneetkään suoraan aseen rungon profiiliin, jota en ollut hätäpäissäni niin tarkkaan katsonut enkä huomioinut. Uusi etusokkelipala oli profiililtaan sellainen, että se kantoi vain ulommaisista reunoistaan ja takimmainen taas keikkui aseen rungon päällä vain keskiosastaan ja sokkelin reunat olivat ilmassa. Eli nämä sokkelipalat piti sovittaa aseen runkoon, mikä ei ollutkaan enää ”heittämällä paikalleen”-juttu.

Meni kesä. Metsästyskauden lähestyessä Kaj otti yhteyttä, että sokkelipalojen sovitukset on tehty, mutta ilmeni uusi ongelma; takajalan torni on aivan liian matala. Eli jalat eivät olleet missään tapauksessa juuri tähän Heymin malliin. Näitä jalkoja kyllä tehdään myös juuri SR 20-malliin, mutta nähtävästi minulle myydyt jalat olivat uudempaan SR 21-malliin. SR 21-mallissa lukkorungon etu- ja takaosa ovat samalla tasolla joten korkeata takajalkaa ei tarvita. SR 20-mallissa lukkorungon takaosa on taas selkeästi etuosaa matalammalla. Vaihtoehtoina oli etsiä ja tilata Saksasta korkeampi tornipala takajalalle, jolloin aseen valmistuminen viivästyisi. Toisena vaihtoehtona seppä voisi itse sorvata sopivan palan ja jalkojen asennuksen aikataulu pitäisi. Valitsin jälkimmäisen, sillä metsästyskausi ja metsästysreissut painoivat jo uhkaavasti päälle.

Viimein ase valmistui helpottavasti juuri metsästyskauden kynnyksellä. Sepän mukaan jalat ovat laadukkaat, ainoastaan joidenkin piiloon jäävien pintojen viimeistely ei ollut aivan tunnetumpien merkkien tasolla. Mutta mekaanisesti ja toimivuudeltaan aivan vastaavat. Minulle nämä halvat jalat eivät olleet enää niinkään halvat. Mutta uskon, että näiden jalkojen asennus on huomattavasti helpompaa kun saa juuri omaan aseeseen mallikohtaiset jalat.

Jalat tuntuvat mekaniikaltaan ja asennukseltaan erittäin tukevilta.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen aseseppään, hänen työn laatuun ja työmoraaliin. Työn laadun voi jokainen todeta oheisista kuvista.

Aseseppä:

Kaj Martiskainen

Nordic Gun- and Riflemakers
Vienonpolku 6 C 4
39700 Parkano
GSM: 044-7532085
eMail: kaj.martiskainen@ippnet.fi

Virtus_1

Virtus kääntöjalat asennettuina

Virtus_3

Etummainen jalka

Virtus_5

Takajalka. Sepän tekemä takajalan pyöreä tornipala on samalla myös epäkeskopala, jonka avulla voidaan säätää kiikaria sivuttaissuunnassa.

Virtus_9

Takajalan lukituskynsi

Virtus_10

Etujalan alapuoli

Virtus_11

Takasokkeli. Ruuveina seppä käytti vanhojen sokkeliden ruuveja niin aseen rungon ruuvireikiä ei tarvinnut muuttaa.

Virtus_18

Takasokkelin sovitus. Kuten kuvasta näkyy, aseen runko on profiililtaan harjakattomainen eikä pyöreä. Alunperin takasokkelipala oli profiililtaan nimenomaan pyöreä.

Virtus_13

Etusokkelin sovitus.

Virtus_14

Takajalka lukituskynsi auki.

Virtus_15

Takajalka lukituskynsi kiinni

Virtus_17

Takajalka altapäin kuvattunaVastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.